Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a lansat o dezbatere publică pe o listă de majorări consistente a taxelor și impozitelor locale. Primarul susține că majorările de taxe sunt necesare din cauza scumpirilor și creșterii cheltuielilor Primăriei.
Consilierii locali USR susțin cu tărie dezvoltarea orașului Botoșani dar nu acceptă majorări de taxe și impozite doar pentru a acoperi găurile unei proaste gestionări a banului public din administrația locală. Într-un oraș condus de oameni responsabili și profesioniști, majorarea taxelor și impozitelor se face doar în urma unei dezabateri ce are loc plecând de la motivări și informații relevante. Prin urmare, adresăm public domnului primar o serie de întrebări cheie, cu speranța că va da botoșănenilor răspunsuri .
Întrebări despre majorarea taxei de gunoi
Care a fost suma încasată suplimentar în acest an ca urmare a majorării taxei de salubrizare aprobate anul trecut pentru anul 2021 în vederea creșterii colectării selective a gunoiului?
Care este actualul grad de colectare selectivă în anul 2021 comparativ cu anul 2020?
Ce măsuri concrete au fost luate în anul 2021 și ce sume au fost folosite pentru creșterea gradului de colectare selectivă?
Care este suma estimată a fi colectată suplimentar în anul 2022, ce măsuri concrete vor fi finanțate pentru creșterea gradului de colectare selectivă și la ce nivel vom ajunge ca urmare a acestor investiții?
Odată cu creșterea colectarii selective, scad cheltuielile de colectare și procesare a gunoiului. Anul trecut au fost aprobate majorari a taxei pentru gunoi, special pentru creșterea procentului de colectare selectivă.
Întrebări despre majorarea taxelor și impozitelor pe clădiri, autoturisme, parcări
Cu cât au crescut procentual cheltuielile de funcționare ale aparatului administrativ în anul 2021 față de 2020?
Cu ce procent este estimată creșterea cheltuielilor de funcționare ale aparatului administrativ pentru anul 2022?
Ce procente din incasările de taxe și impozite de la populație au fost alocate pentru funcționare și respectiv pentru investiții și dezvoltare în 2021?
Ce sumă este estimată a fi încasată suplimentar în anul 2022 ca urmare a majorărilor de taxe și impozite și ce procent va merge către cheltuielile pentru investiții și dezvoltare?
Ce proiecte concrete se doresc a fi finanțate suplimentar față de cele bugetate și pe care ni le permitem deja conform actualelor taxe și impozite?
Orice discuție despre majorarea taxelor plătite de către botoșăneni poate începe doar după ce răspunsurile la aceste întrebări sunt clare pentru toată lumea. Până atunci, nici o majorare de taxe și impozite nu poate fi justificată. Dacă botoșănenii sunt obligați să își reducă cheltuielile personale ca urmare a majorărilor de prețuri, Primăria Botoșani ce cheltuieli de funcționare reduce?
Așteptăm răspunsurile la aceste întrebări și facem un apel la domnul primar Cosmin Andrei ca dezbaterea pe acest subiect să fie una reală, în care opinia locuitorilor municipiului Botoșani să fie luată în considerare..
USR Botoșani
Consilieri Locali,
Raluca Curelariu și Marcel Gheorghiță