Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante din an, cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos sau Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului, durează 40 de zile.
Acesta începe luni, 15 noiembrie, și se încheie vineri, pe 24 decembrie. Lăsata secului, având loc pe 14 noiembrie. În comparație cu postul Paștelui, acesta nu este atât de strict, având mai multe dezlegări la pește, ulei și vin.
Astfel, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește, dar dacă sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 acestea nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.
În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.
Vom avea sărbători cu cruce roșie pe 8 noiembrie – Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil; pe 21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică și pe 30 noiembrie – Sfântul Andrei.
Sărbători cu cruce neagră vom avea în zilele de 9 noiembrie Sfântul Nectarie; 11 noiembrie Sfântul Mina; 12 noiembrie Sfântul Atanasie Todoran; 13 noiembrie Sfântul Ioan Gură de Aur; 15 noiembrie Sfântul Paisie de la Neamţ, Începutul Postului Naşterii Domnului; 20 noiembrie Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul; 23 noiembrie Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea și pe 25 noiembrie Sfânta Muceniţă Ecaterina.
Conform tradiției, în ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă doar seara, iar masa trebuie să fie compusă din grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.
Conform tradiției din bătrâni, în funcție de vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara. Astfel, daca este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.
De Lăsata Secului, oamenii care stau la case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. Iar în unele locuri în seara aceasta se trag focuri de armă tot pentru a speria spiritele rele.
Vasele în care s-a gătit în această zi trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung, totuși, în casă să nu intre în acestea.
Cât despre iarna care va veni vom afla mai multe dacă ne uităm cu atenție la pieptul găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul e gras, atunci iarna va fi grea, dar dacă este subţire, iarna va fi uşoară şi vara plină de rod.
În unele locuri, după Lăsata Secului, oalele din casă se așază cu gura în jos pentru a ține departe de casă bolile și paguba.
Sursa: Stirile ProTV