Autoritățile sanitar-veteriare botoșănene sunt în alertă după ce pesta porcină africană a fost confirmată într-o exploatație din județ. Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, pe 3 noiembrie a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la doi porci domestici, crotaliati, găsiți morți într-o exploatație non-profesională din localitatea Vicoleni, comuna Ungureni, fiind vorba de un focar primar nou de Pestă porcină africană.
”Proprietarul mai deține alte două porcine in gospodărie, fiind necesară uciderea preventivă care a fost efectuată in data de 4 noiembrie, cu respectarea măsurilor de biosecuritate și neutralizarea cadavrelor prin metoda alternativă de incinerare/îngropare. În urma confirmării diagnosticului, de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, serviciile veterinare au intervenit de urgență”, a declarat Mihai Țurcanu, directorul DSVSA Botoșani.
Potrivit sursei citate, locația a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfecția locului din curtea proprietarului și la ecarisarea cadavrelor.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Botosani s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km inclusă în zona de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
Ancheta epidemiologică initiala este în desfășurare.
”DSVSA Botosani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal. Toate animalele suspecte trebuie ucise / sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de
către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. DSVSA Botosani, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de
apariţia ei”, a precizat Țurcanu.
Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.
Este normal de o vreme.Vin sarbatorile de iarna si trebuie sa cumparam…ceva din import.Dar asta nu-i nimic.Urmeaza ca si gainile sa faca …boala de care ne-am saturat sa cumparam ouo repictate si pasari…ce nu merita luate.Cum incurajeaza Statul producatorii locali? Daca are vreo unul curajul,sa ma contrazica aici.