Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi recomandată celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, iar pentru ceilalţi vaccinul va fi recomandat în funcţie de rapoartele de risc-beneficiu, pentru a se vedea care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecţie şi asupra transmiterii, notează news.ro.
Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Agenţia americană pentru alimente şi medicamente a autorizat vaccinul de la Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani. „Agenţia americană pentru alimente şi medicamente – FDA – a autorizat vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer pentru administrarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani. Schema de vaccinare constă în două doze, administrate la interval de 21 de zile, însă dozajul este diferit, reprezintă practic o treime din doza care se foloseşte în momentul de faţă la cei cu grupa de vârstă peste 12 ani şi la adulţi, iar din acest punct de vedere datele de siguranţă şi datele de eficacitate sunt cât se poate de bune, în sensul în care vaccinarea cu schemă completă la grupa de vârstă 5-11 ani s-a asociat cu o eficacitate de peste 91% în ceea ce priveşte prevenirea cazurilor de COVID-19”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
El a precizat că probabil până la jumătatea lunii decembrie acest vaccin pentru copiii între 5-11 ani va fi recomandat şi de Agenţia Europeană a Medicamentului. „Compania BioNTech/Pfizer a depus la Agenţia Europeană a Medicamentului datele studiilor clinice efectuate şi ne aşteptăm ca la jumătatea lunii decembrie, dar e posibil ca acest termen să fie devansat, Agenţia Europeană a Medicamentului să facă recomandarea de autorizare pentru grupa de vârstă 5-11 ani pentru vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer. Vreau doar să menţionez că flacoanele de vaccin sunt diferite, prevăd zece doze pe flacon, iar dozajul pe doză este o treime din doza care se foloseşte în momentul de faţă, adică 10 micrograme”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a precizat că vaccinarea la această categorie de vârstă va fi realizată la fel ca până acum la copiii de peste 12 ani sau la adulţi. „Noi am avut deja o primă întâlnire pe modalitatea de organizare a campaniei de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă, foarte probabil că vom rămâne pe aceeaşi infrastructură logistică, în sensul în care în centrele de vaccinare existente, vom organiza un cabinet dedicat pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. Alături de această posibilitate de vaccinare, evident că va exista posibilitatea de vaccinare la medicul de familie şi suplimentar avem în vedere organizarea de cabinete de vaccinare în spitalele de pediatrie, tocmai pentru a crea o accesibilitate mai crescută pentru această grupă de vârstă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că vaccinarea este recomandată copiilor între 5-11 ani care au afecţiuni cronice.
“În mod deosebit vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi ferm recomandată celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice şi aici vorbim de obezitate, diabet, afecţiunile cronice renale, afecţiunile neurologice, Sindromul Down, care ştim că, din păcate, creşte riscul de zece ori de deces în cazul maladiei COVID-19, dar şi alte afecţiuni neoplazice, cum ar fi bolile onco-hematologice, leucemiile, limfoanele şamd, copiii care sunt în evidenţă cu tratamente care scad răspunsul imun. Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul de la compania BioNTech Pfizer în funcţie de rapoartele de risc-beneficiu şi aici vom vedea toate aceste date pentru că Centrul European de Control al Bolilor va face acest raport, va face această evaluare de risc-beneficiu tocmai pentru a vedea cât se poate de clar care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecţie şi asupra transmiterii pentru ca acest lucru ne interesează foarte mult”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.
Sursa: Observatornews.ro