Un consilier local din Botoșani reacționează după ce un tânăr, care susținea un examen pe Școala de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni, la Colegiul Național „A. T. Laurian”, a fost nevoit să urineze într-un PET, chiar în sală. Consilierul local Daniel Botezatu susține ceea ce s-a întâmplat este „rușinos, degradant”.
„Un copil, trecut prin bacalaureat, are o necesitate fiziologică! A susținut examenul de bacalaureat, unde știa că în situație similară putea fi însoțit la toaletă de către unul dintre supraveghetorii din sală, la bac se spune, „mai elegant”, asistenți. Ce a făcut jandarmeria? L-a obligat la maxima rușine, să își rezolve această necesitate în sala de examen, în propria sticlă de apă, golită în prealabil. Mă întreb: jandarmeria recrutează oameni pentru jandarmeria română sau pentru SS, Gestapo, Legiunea Străină ori alte formațiuni paramilitare?”, spune profesorul Botezatu.
El a precizat că această situație reprezintă „o pată de rușine pe o instituție înființată, în 1850, de către un domn cu obârșii botoșănene, adică născut în Botoșani, Grigore Alexandru Ghica. Același domn care în 1851, după ce cumpărase casele Codrescu-Bașotă, le-a dăruit Eforiei de atunci a Botoșanilor, fiind actualul sediu al Primăriei Botoșani. Oare asta și-a dorit Domnul, botoșăneanul nostru, să înființeze o instituție în care candidații să fie supuși unei asemenea „probe”?”.
Totodată, Botezatu susține că așteaptă luarea unor măsuri radicale la nivel central.
Normele de admitere în școlile de subofițeri, modificate
Jandarmeria a anunțat că metodologia de concurs pentru admitere la școlile de subofițeri va fi modificată, pentru a reglementa situația în care un candidat are nevoie să meargă la toaletă în timpul examenului. Măsura a fost luată după ce, sâmbătă, în timpul desfășurării probei teoretice a concursului de admitere la Școala de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș” Fălticeni, un tânăr din municipiul Botoșani a fost nevoit să urineze în sala de examen, pentru că nu i s-a permis să meargă la baie.
Cazul a fost prezentat de BotosaniNews, iar reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi, cei ai Jandarmeriei Române și ai Ministerului Afacerilor Interne s-au sesizat și au descoperit lacunele din metodologia de concurs.
Metodologia actuală specifică privind organizarea și desfășurarea probei de evaluare a cunoștințelor candidaților în cadrul concursului de admitere la unitățile de învățământ postliceal ale Ministerului Afacerilor Interne prevede că ,,după distribuirea testelor, candidații nu pot părăsi sala de concurs decât după ce au predat definitiv foaia de răspuns, nemaiavând posibilitatea să revină în sală decât la ora prevăzută în grafic, pentru a asista la corectare. Din momentul deschiderii plicului cu teste, niciun candidat nu mai poate intra sau ieși din sală decât dacă predă foaia de răspuns și semnează de predarea acesteia.”
Candidații au luat cunoștință despre această obligație, iar cu 15 minute înainte de începerea probei au fost asigurate condiţiile pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, pentru a evita apariția unor astfel de situații neprevăzute în metodologia specifică.
De altfel, botoșăneanul care s-a aflat în această situație a fost unul dintre cei mai buni candidați, fiind declarat admis la Școala de subofițeri de la Fălticeni.