Omul de afaceri din Botoșani, Gelu Tofan, care a murit vineri, 22 octombrie, la vârsta de 61 de ani, va fi înmormântat la o biserică din județul Botoșani. Acesta va fi condus pe ultimul drum duminică, 24 octombrie, de la ora 13.00. Slujba de înmormântare va fi oficiată la Biserica Sfântul Gheorghe din localitatea Dămideni, comuna Românești, județul Botoșani.
Construcţia acestui locaş de biserică a început în 1989, prin strădania preotului Vasile Marineac. După realizarea fundaţiilor şi a unei părţi de zidărie, lucrările au încetat din lipsa fondurilor. Intervenţia omului de afaceri Gelu Tofan, căsătorit cu Mariana (Onofrei) din Dămideni, a determinat realizarea unui locaş reprezentativ pentru această parte a ţării, cu dotări de excepţie. Acest sfânt locaş a fost sfinţit la 27 iunie 1999 de către Î.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de Î.P.S. Ioan al Kareliei şi Finlandei, Î.P.S. Petru al Basarabiei şi P.S. Calinic Botoşăneanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi.
Cunoscutul om de afaceri botoșănean, Gelu Tofan s-a stins din viață la vârsta de 61 de ani, în Botoșani. Cunoscut în România ca ”regele anvelopelor”, Gelu Tofan a murit în spital, în urma unei boli incurabile.
Gelu Tofan a apărut și în Top 100 cei mai bogați români
Cunoscutul om de afaceri a deținut Tofan Grup Internaţional, firmă prin care Gelu Tofan a controlat ani buni piaţa de anvelope din Romania. Firma Tofan Grup Internaţional mai deţinea, pe lângă Danubiana, o firmă de comercializare a anvelopelor în Turnu Severin şi o companie de transport.
Ulterior, Gelu Tofan a ales să își continue afacerile în comuna natală, Todireni, acolo unde s-a mutat și unde a realizat o moară performantă, construită pe fonduri europene, care procesa grâu atât din producţia internă, cât şi din import.
Gelu Tofan a apărut și în Top 100 cei mai bogați români în anii 2006-2007. În 2006, apărea în topul celor mai bogați oameni de afaceri din România cu o avere de circa 105 milioane dolari.
Gelu Tofan s-a născut la data de 15 octombrie 1960, în comuna Todireni, județul Botoșani. El a fost un om de afaceri român. A fost fondatorul Tofan Grup Internațional, care în 2000 era cel mai mare producător independent de cauciucuri din Europa Centrală și de Est. În 2001 a vândut către grupul francez Michelin cele două fabrici de anvelope Silvania Zalău și Victoria Florești, dar și firma de reșapare Tofan Recap – în urma unei tranzacții estimate la acea vreme la 100 de milioane de dolari.
Adrian Tofan, fiul omului de afaceri Gelu Tofan, care a murit din cauza unei boli crunte, la vârsta de 61 de ani, a povestit prin ce a trecut părintele său de când a fost diagnosticat cu cancer. Adrian spune că Gelu Tofan făcuse și o formă de COVID-19, s-a vindecat, dar de atunci s-a simțit tot mai rău.
„Tata a fost diagnosticat cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni şi splină, în data de 26 august 2021. Inoperabil, cu şanse de reuşită a tratamentului convenţional cu citostatice spre zero. A considerat că nu merită chinul prelungit, nici el şi nici familia. În martie-aprilie, făcuse o formă dură de Covid-19, însă nu a necesitat internare. S-a vindecat, iar de atunci, s-a plans de lipsa de putere, şi a început să scadă în greutate. În luna august, a făcut un set de analize de sânge, iar rezultatele analizelor hepatice au fost dezastruoase, în special GGT-ul – de peste 20 ori faţă de normal”, povestește Adrian Tofan.
Omul de afaceri era un anti-fumător convins, facea des sport, avea o dietă sănătoasă, nu consuma decât ocazional vin roşu, spune fiul acestuia.
„[…] in familia noastră nu ştiu să fi avut cineva această boală. Pe de altă parte, avea insomnii de ani buni şi era foarte stresat. A reuşit să îşi cunoască primii trei nepoţi, pe care îi iubea nespus, şi ştiu că şi-ar fi dorit să îi cunoască şi pe cei ce vor veni. Tata şi-a trăit ultimele săptămâni din viaţă în satul natal, Todireni, din judeţul Botoşani”, spune Adrian Tofan.
În anul 1999, Patriarhia Română i-a acordat botoșăneanului Gelu Tofan ordinul “Crucea Patriarhală”, pentru construcţia unei biserici în judeţul Botoşani.