Directorul medical al Spitalului Județean, Radu Laurian, a declarat, marți, că spitalul a ajuns la limită în ceea ce privește locurile pentru internarea bolnavilor COVID și spune că această unitate spitalicească, care trebuie să trateze și celelalte afecțiuni urgente, nu trebuie transformat într-un spital 100% COVID.
Medicul a tras un semnal de alarmă și spune că tot mai multe secții ale unității spitalicești au fost transformate în secții COVID, în timp ce ceilalți bolnavi grav, cei cu probleme cardiace, neurologice sau accidentații riscă să nu mai poată fi tratați.
”O să transformăm județul acesta într-un județ COVID 100%. Dacă se continuă în direcția asta, acolo se va ajunge. Când am acceptat numirea de la minister, să preiau funcția de director medical în haosul care era anul trecut, în luna aprilie, am acceptat-o doar ca să avem Spitalul Județean și non covid, să putem trata pacienții acestui județ pe chirurgie, pacienții de cardio, pacienții de neuro și celelalte urgențe care trebuie tratate în acest județ , pentru că alt spital care să preia pacienții aceștia și să le acorde o îngrijire de specialitate nu există în județ. Nu suntem ca Suceava care au patru -cinci spitale și pot să facă lucrul acesta la Fălticeni, la Rădăuți, au anestezie în mai multe spitale. Noi avem anestezie, secție funcțională într-un sigur spital din județ.
Cine face un infarct, cine face un accident vascular, cine face un accident de muncă, de circulație, orice urgență majoră este posibil să ajungă în ATI. Ori ATI este într-un sigur loc: la Spitalul Județean. Nu trebuie transformat acest spital într-un spital COVID exclusiv 100%, pentru că ceilalți pacienți care au alte boli nu au nicio șansă. Nu-i primește nimeni la Iași, nu-i primește nimeni la București, la Suceava. (…) Am redus locurile de non COVID la secțiile esențiale. (…) Avem 278 de locuri de COVID confirmate și o să mai avem de mâine încă 21 de locuri la Infecțioase. Este maxim. Este ultima redută. Spitalul județean nu mai poate să trateze cazuri de COVID nici într-o locație, nici la Săveni și nici la Darabani, pentru că nu există dotare, nu există oxigen. Trebuie să ne înțelegeți foarte clar: limita noastră este maximă”, a spus Radu Laurian.
Marți, autoritățile sanitare au raportat alte 214 cazuri de coronavirus, cele mai multe, respectiv 91 fiind în municipiul Botoșani.
Foarte mare dreptate are. Va rog, tratati oamenii de alte afectiuni, accidente, oncologice, gastrice, afectiuni diverse, va rog, faceti sa avem acces la aceste servicii medicale, fara restrictii, sa avem acces la aceste servicii medicale fara sa ne tememe de cei nevaccinati. Gasiti solutii, dar nu omorati oamenii…Sa se vaccineze oamenii. Din cauza celor care nu se vaccineaza, suferim si noi, cei vaccinati. Chiar daca vaccinul acopera doar in proportie de 50% imunitate. Cand a fost lansat vaccinul antivaricela a fost respins pentru ca acest cuvant suna cu „vaccio” si toata lumea sa gandea ca va deveni vaca daca-l va face. Voi, cei mai in varsta, va rog sa va aduceti aminte de vaccinul anti-polio, nu l-ati facut? Atunci, la inceputuri….Si chiar daca ati fost cobai, nu a fost bine? Nu a fost benefic pentru noi? A fost minunea de pe lume acest vaccin, anti-polio. Va rog, mult, mult, VACCINATI-VA!! Nu va temeti…
Pentru a nu mai fi blocate spitalele doar pentru o singura afectiune nu ar fi mult mai bine sa se dea voie la tratamentele functionale, dovedite ca ajuta,
cu medicamente care au rezultate foarte bune, (ca de ex.: Ivermectină care este si foarte ieftina, sau Arbidol), asa cum se face deja de ceva timp in alte tari ????
Iar acestea sa fie disponibile in farmacii, pentru a fi folosite de la primele semne, sau chiar preventiv, atunci pacientii nu ar mai fi nevoie sa ajunga sa aglomereze spitalele (cel putin asa scrie pe ele 🙂 )
cenzuuraa din rom. ce zice ???