Inventar negativ la Botoşani: Peste 200.000 de metri pătraţi de găuri în asfalt

gropi in asfalt Botosani
Gropile de pe drumurile din Botoşani sunt atât de multe, că nu mai pot fi ocolite

Potrivit unui recent “recensământ” al gropilor realizat de Secţia Drumurilor Naţionale şi de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, în judeţul Botoşani există, la această dată, nu mai puţin de 200.000 de metri pătraţi de găuri în sfalt. Practic, administratorii drumurilor au inventariat suprafeţele carosabile degradate, iar în urma caculelor au ajuns la concluzia că situaţia din teren este jalnică. Unul din motive este iarna grea care tocmai a trecut, însă un alt motiv este legat de lipsa unor lucrări consistente în ultimii ani atât pe căile rutiere de interes naţional, cât şi pe cele de interes judeţean.

Astfel, pe drumurile naţionale există 130.000 de metri pătraţi de gropi, raportat la o lungime de 362 de kilometri de drumuri asfaltate. Situaţia este extrem de gravă, aproape fără precedent. Numai pe drumul naţional Vorniceni- Dragalina- Cristineşti sunt aproape 60.000 de metri pătraţi de gropi. Practic, pe acest traseu este mai greu de identificat asfaltul decât gropile.

Drumul a fost preluat în urmă cu câţiva ani de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi nu a beneficiat de niciun fel de întreţinere. Mai mult, acum, Secţia Drumurilor Naţionale (SDN) pregăteşte reîntoarcerea acestui traseu la Consiliul Judeţean.

“Acest drum a ajuns mai rău decât când l-am luat, pentru că ai noştri nu au avut bani să ne dea”, recunoaşte directorul SDN.

Din păcate, situaţia nu este deloc mai bună pe drumurile cu cea mai mare viabilitate, precum cele care leagă municipiul Botoşani de Suceava, Iaşi sau Dorohoi. Gropile sunt foarte mari, iar şansele de a fi acoperite sunt foarte mici.

Oficialii SDN susţin că au solicitat 4.000 de tone de mixtură asfaltică, iar, dacă această cantitate ar fi alocată, ar fi suficientă pentru astuparea gropilor. Investiţia nu este mare, de doar 800.000 de lei, însă şansele de a primi bani de la stat sunt foarte mici.

Pe drumurile judeţene au fost identificate nu mai puţin de 76.356 de metri pătraţi de gropi, în condiţiile în care întreaga reţea de drumuri judeţene asfaltată este de 420 de kilometri. Cele mai grave probleme sunt pe drumurile Joldeşti- Tudora- limită de judeţ şi pe Botoşani- Roma- Nicşeni- Podeni.

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) are alocaţi de la Consiliul Judeţean mai puţin de cinci milioane de lei pentru întreţinerea tuturor drumurilor. Din aceşti bani, alocaţi de Consiliul Judeţean, care este proprietarul drumurilor,  3,3 milioane merg pe plombări, iar 1,5 milioane pe covoare asfaltice.

“Cauza este lipsa fondurilor pentru întreţinere. Soluţiile pe care le avem acum, adică plomările, sunt provizorii”, susţine directorul DJDP, Romeo Caciuc.

Covoare asfaltice:

– DJ 291 D- Dorohoi- Loturi Enescu

– DJ 294 din DN 29- Gulioaia

Plombări îmbrăcăminţi asfaltice:

– DJ 208 H Baisa- Mănăstirea Maici

– DJ 208 I- Joldeşti- Tudora- limită de judeţ

– DJ 291- Leorda- Bucecea- Huţani

– DJ 296- Botoşani- Roma- Podeni

– DJ 282- Săveni- Rădăuţi Prut- Buhăceni- Truşeşti- Todireni- Răuseni

– DJ 297- Blândeşti- Suliţa – Todireni

– DJ 291 B- Dorohoi- Şendriceni- Lozna

– DJ 293- Dorohoi- Havârna- Mileanca

– DJ 298 A- Crucea Milencii- Darabani

One thought on “Inventar negativ la Botoşani: Peste 200.000 de metri pătraţi de găuri în asfalt

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Plombarile sunt bani aruncati in vant.Dupa sezonul rece gropile reies la suprafata capatand dimensiuni si mai mari.De drumul Botosani-Saveni-manoleasa nu zice nimeni nimic?E DN dar e mai rau decat pe drum de tara.Rusine Celor care iau decizii in privinta asta.Unde sunt banii de pe rovignete?De ce pe banii de pe rovignete ale botosanenilor se fac drumuri prin nu stiu ce parte a tarii cand majoritatea dintre noi nu vom circula niciodata pe acolo?Vi se pare normal?Eu cred ca rovignetele ar trebui colectate la nivel de judet si banii investiti in fiecare judet in parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *