Indemnizaţii de mamă mai sigure ca salariul

Peste 3.000 de familii din Botosani primesc din partea statului indemnizatie pentru cresterea copilului.

Majoritatea beneficiarilor au ales sa stea acasa timp de doi ani, in timp ce doar cinci au optat pentru varianta de pana la un an.

Potrivit directorului Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS), Sebastian Tocariu, 3.109 familii beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, acestea incasand lunar 2,3 milioane lei in total.

Odata cu schimbarea legislatiei, la inceputul anului, au fost inregistrate zeci de cereri noi, dintre care cinci vizeaza varianta indemnizatiei de pana la un an, mama primind sume cuprinse intre 600 si 3.400 de lei, iar restul se refera la concediul pentru o perioada de pana la doi ani, mama fiind sprijinita cu sume cuprinse intre 600 si 1.200 de lei. Specialistii explica situatia prin faptul ca majoritatea femeilor au salarii sub 1.500 de lei si oricum nu pierd bani daca aleg sa stea acasa cu micutii doi ani. Aceeasi situatie este intalnita si in Satu Mare, Olt, Harghita, Iasi si Cluj, unde peste 80% dintre mame stau acasa doi ani. La polul opus se afla Bucurestiul, unde, salariile fiind mult mai mari, femeile opteaza in general pentru indemnizatia de un an.

Legislatie schimbata din acest an

Noua legislatie privind indemnizatia pentru cresterea copilului, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, vine cu doua optiuni. Fie unul dintre parinti alege sa stea acasa un an si primeste intre 600 si 3.400 de lei, fie alege perioada de doi ani si primeste o suma cuprinsa intre 600 si 1.200 de lei. In ambele cazuri, valoarea indemnizatiei reprezinta 75% din media salariilor din ultimul an, insa nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de pragurile maximale stabilite pentru fiecare perioada de crestere a copilului.

Parintele care se intoarce la munca pana ce bebelusul implineste un an va beneficia de un stimulent financiar in valoare de 500 de lei. Acest ajutor se va acorda pana cand copilul va implini doi ani.

In vechea legislatie, mamele aveau dreptul ca timp de doi ani sa beneficieze de o indemnizatie de maxim 3.400 de lei. La Botosani aceasta este incasata de doar 20 de mame.

Monitorul de Botosani

One thought on “Indemnizaţii de mamă mai sigure ca salariul

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Va rog sa-mi spuneti cu cat timp inainte de implinirea unui anisor la copilului trebuie sa se intoarca mama la munca?(Datele limita,caci nu specifica niciunde.)Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *