Numărul medicilor de familie scade de la an la an în județul Botoșani. Mai multe localități au rămas fără medici, după ce cei care activau s-au pensionat, iar pe posturile lăsate vacante nu s-a înscris nimeni.
Situația este una critică mai ales în mediul rural, acolo unde pacienții sunt nevoiți să meargă în satele învecinate pentru un consult sau rețetă. Potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani. la această dată există un deficit de 18 medici de familie din județ. Sunt patru locuri vacante în municipiul Botoșani, câte un loc la Flămânzi, Adășeni, Blândești, Broscăuți, Concești, Coțușca, Dimăcheni, Drăgușeni, Manoleasa, Ungureni, Viișoara și Vorniceni și alte două posturi vacante la Hudești.
”Medicii de familie sunt în scădere. Patru medici ne-au plecat din luna mai prin pensionare: doi de la Hudești și doi din Botoșani și urmează să mai plece unul de la Călărași. Dar sunt medici care sunt în prelungire de activitate. Nici nu vreau să mă gândesc la perioada următoare, pentru că sunt mulți medici care au îndeplinit condițiile de pensionare, vârsta standard de pensionare. Ei pot desfășura activitate până la 67 de ani și peste 67 de ani, cu avizul Colegiului Medicilor și al Direcției de Sănătate Publică”, a precizat Alina Mustiață, directorul general al CAS Botoșani, care a adăugat că anul acesta nu a venit niciun medic de familie nou în județul Botoșani.
În localitățile Blândești, Broscăuți, Drăgușeni, Viișoara sunt organizate puncte secundare de lucru ale unor medici de familie care se află în relație contractuală cu CAS Botoșani până la înființarea unui cabinet medical nou. În localitățile Adășeni, Manoleasa, Dimăcheni și Concești nu ăși desfășoară activitatea niciun medic de familie, în reliația contractuală cu CAS Botoșani, asigurații fiind înscriși pe listele medicilor din localitățile limitrofe.
La această dată, 152 de medici de familie au încheiate contracte cu CAS, suma lunară decontată fiind de 3,6 milioane lei.