28 de piese de tezaur aparținând Muzeului Județean de Istorie Botoșani fac parte din Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, vernisată joi, la Madrid, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Spania, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Expoziția reunește peste 800 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, oferind vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spațiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene.
”Cele 28 de piese de la Muzeul Județean de Istorie Botoșani expuse fac parte din tezaurele getice de la Stâncești și au o valoare excepțională, fiind plasate pe același palier cu coiful de aur de la Coțofenești, tezaurele dacice de brățări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni sau cele care reprezintă epoca romană: tablele cu legile municipale de la Troesmis, tăblițele de lemn cerate descoperite în minele de aur de la Alburnus Maior sau monede emise de împăratul Traian. Botoșaniul a fost, este și va fi parte componentă a civilizației europene!”, a precizat Doina Federovici.