E alertă de poluare în aer! Un nor cu potenţial toxic începe să acopere de azi România după erupţiile vulcanului din insula spaniolă La Palma. Curenţii aduc de la peste 5000 de kilometri depărtare particule care ne pot pune sănătatea în pericol. Autorităţile spun că monitorizează situaţia şi sunt pregătite să emită avertizări RO-Alert dacă va fi cazul, scrie Observatornews.
Chiar dacă insula La Palma din Arhipelagul Canarelor se află departe de România, substanţele aruncate de vulcan în atmosferă sunt periculoase şi pot circula rapid, pe distanţe mari, purtate de masele de aer. „O eliberare foarte mare de compuşi chimici în atmosferă, cenuşă vulcanică, dioxid de sulf şi, probabil, compuşi de clor, brom. E un fenomen extrem de violent”, explică Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC din Iași. Norul mătură bună parte din continent şi trece peste Spania, Franţa, Germania sau Italia. A intrat în această dimineaţă prin vestul ţării, pe la Timişoara, iar până mâine va pune stăpânire pe toată România.
Ministerul Mediului este în alertă şi monitorizează în permanenţă aerul. Până acum nu s-ar fi depăşit pragul critic al poluanților atmosferici. „În cazul în care ar interveni o creştere subită datorată intrării acestui nor, am alerta populaţia prin RO-ALERT”, a declarat Ovidiu Drăgănescu, prefectul de Timiş. Specialiştii cred însă că ar fi bine să luăm măsuri oricum în aceste două zile. „Mască, poate ochelari, o şepcuţă pe cap şi ne deplasăm doar atunci când este nevoie”, a declarat Mihai Lungu, decanul Facultăţii de Fizică, UVT.
Vulcanul din La Palma, Spania erupe deja de mai bine de o săptămână şi în fiecare zi aproximativ 10.000 de tone de dioxid de sulf au ajuns în atmosferă. Vorbim în total de 80.000 de tone de dioxid de sulf, împinse acum peste Europa de curenţii de aer. „Aceşti compuşi chimici din atmosferă produc compuşi chimci secundari, nocivi – acid clorhidric, acid sulfuric”, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC din Iași. Compuşi care, dacă sunt într-o cantitate mare, pot să diminueze stratul de ozon. Şi chiar să modifice proprietăţile fizice şi chimice ale atmosferei, spun specialiştii. O supraîncărcare a unui aer deja sufocat de poluarea existentă. „În atmosferă dioxidul de sulf poate să determine acidifierea precipitaţiilor, cu efecte posibile asupra vegetaţiei şi solului”, a declarat Elena Mateescu, director ANM. O atenţie sporită trebuie să avem şi cu fructele sau legumele pe care le consumăm zilele acestea. Trebuie neapărat spălate temeinic.