Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a instituit măsuri restrictive în municipiul Botoșani și alte cinci comune din județul Botoșani, care se află în zonă roșie COVID.
Decizia a fost luată miercuri, fiind vizate localitățile Botoșani (cu o incidență de 3,21/1000 locuitori), Blândești (3,54/1000 locuitori), Mihai Eminescu (3,72/1000 locuitori), Răchiți (3,59/1000 locuitori), Vorniceni (3,11/1000 locuitori) și Vorona (3,57/1000 locuitori), după ce s-a constatat depășirea incidenței cumulate la 14 zile peste 3/1000 locuitori.
Timp de 14 zile, începând de joi, 23 septembrie, se aprobă instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice, stații pentru transportul în comun, mijloace de transport în comun, la locul de muncă precum și în alte zone cu potențial de aglomerare.
De asemenea, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu unele excepții.
Din cauza depășirii ratei de infectare cu 3 la mie, în localitățile amintite va fi necesar certificatul verde COVID pentru a se putea intra în restaurante, evenimente private, spectacole, competiții sportive, cinematografe, cafenele, baruri, cluburi, discoteci, piscine, nunți și la alte evenimente private. Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă, dar accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală. Măsurile se aplică până la data de 6 octombrie.
Reguli transmise de Ministerul Culturii
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, creșterea ratei de incidență cumulate la peste 3/1000 de locuitori atrage o serie de restricții în ceea ce privește derularea evenimentelor și acțiunilor culturale.
Singurele care nu suferă restricții suplimentare și se derulează ca și până acum sunt activitățile instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, școlilor populare de artă și meserii.
Situația se modifică în cazul evenimentelor organizate în spații închise, unde desfășurarea activităților cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte poate avea loc cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
Schimbări suportă și organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale care sunt permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție.
În toate cele trei situații descrise mai sus, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.
Se pot derula evenimente în aer liber cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori, doar dacă persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și au 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. În localitățile/județele unde rata incidenței cumulate depășește 6/1000 de locuitori, activitățile cu publicul sunt interzise.
Municipiul Botoșani a intrat în zonă roșie COVID. Vor fi impuse restricții