Guvernul va introduce și în acest an școlar măsura prin care părinții care trebuie să stea acasă cu copiii, din cauza trecerii la învățământul online, primesc 75% din salariul brut. Există însă și câteva condiții.
„Eu am spus că ne dorim prezență fizică și voi face totul pentru a avea prezența fizică în anul 2021-2022. Bineînțeles că dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise, iar părinții vor trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar – era o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era”, a declarat, marți, Florin Cîțu.
Premierul a precizat că există resurse bugetare pentru susținerea unei astfel de măsuri.
„Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide școala pe motiv de COVID. Vorbim de părinții care nu sunt în telemuncă”, a mai spus premierul.
Potrivit măsurii care a fost în vigoare până la data de 30 iunie 2021, un părinte angajat la stat sau la privat poate beneficia de o indemnizație de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie, pentru perioada în care rămâne acasă cu copilul pentru că școlile sau grădinițele au fost închise. Un părinte poate primi zile libere plătite numai dacă celelălat părinte nu beneficiază deja de acest drept. Măsura s-a aplicat și în cazul familiilor monoparentale, potrivit Hotnews.
”Copilul NU va merge la școală dacă are aceste simptome!”. Avertismentul medicilor în plină pandemie de coronavirus
Medicii de familie au explicat care sunt simptomele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți și de care trebuie să țină cont astfel încât să nu îi ducă la școală sau la grădiniță pe cei mici, pentru a nu îi îmbolnăvi și pe ceilalți.
„Ce trebuie să știe un părinte informat?
Copilul NU va merge la școală, va rămâne la domiciliu, dacă în ultimele 24 de ore a apărut cel puțin unul dintre următoarele semne de boală: – febră; – tuse; – dureri în gât; – dificultăți în respirație; – pierderea gustului sau mirosului; – dureri musculare; – dureri de cap; – secreție nazală; – tulburări digestive.
În această situație, se va contacta telefonic medicul de familie împreună cu care părintele va decide cea mai corectă atitudine de urmat. În funcție de evoluția stării de sănătate, medicul va stabili tratamentul și dacă este necesară o vizită directă”, se explică pe pagina oficială a Societății Naționale de Medicină de Familie.
Sursa: antena 3