Baisa, satul împărţit de trei comune

Indicator BaisaLocuitorii din Baisa – Botoşani fac parte din acelaşi sat, dar sunt arondaţi la unităţi teritorial-administrative diferite. Şi asta pentru că satul Baisa este împărţit, de acum peste 30 de ani, între trei comune: Mihai Eminescu, Curteşti şi Vlădeni. Localitatea are circa 50 de gospodării, dintre care aproximativ 30 aparţin comunei Mihai Eminescu, 20 comunei Vlădeni, iar câteva, printre care şi cantonul silvic, comunei Curteşti.
Situaţia, unică în judeţul Botoşani, a fost creată prin ultima cadastrare realizată în România, în anul 1979. 
 
Primarul comunei Vlădeni, Voicu Murariu, susţine că satul Baisa este „o curiozitate şi o anomalie”.

O parte din gospodării, inclusiv biserica sunt pe teritoriul comunei Vlădeni, o parte pe teritoriul Mihai Eminescu, iar o zonă care include cantonul silvic este pe teritoriul comunei Curteşti. Curios, dar nu avem ce face„, a spus Murariu.

La rândul său, primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, spune că situaţia este creată de câţiva zeci de ani, pe fondul dezvoltării localităţii.

Dacă stăm şi ne uităm, avem indicatoare către toate comunele. La un moment dat, toţi care trec pe drumul naţional se întreabă în ce comună ne aflăm. Dar, spre surprinderea noastră, aşa stau lucrurile, sunt foarte multe case construite după ’91, s-a mărit numarul locuitorilor comunei Baisa. Erau undeva la 24 de case, acum sunt în jur de 60. Asta înseamnă o creştere demografică, o creştere a construcţiilor, ceea ce este un lucru bun pentru comuna Mihai Eminescu„, a spus Gireadă.
 
În aceste condiţii, sătenii, deşi locuiesc împreună de foarte mulţi ani, au acte de identitate pe care sunt înscrise date diferite cu privire la localitatea de domiciliu. Unii sunt nevoiţi să plătească impozite şi să beneficieze de documente eliberate de Primăria Vlădeni, iar alţii la Mihai Eminescu sau Curteşti, situate la peste 15 kilometri distanţă.

E departe. Pentru noi batranii e foarte departe, prin padure, e foarte departe. Acum ma mai duce nepotul din oras, ma duce cu masina, altfel nu ma pot duce „, spune un localnic din Baisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *