Situație scandaloasă în unele școli din județul Botoșani! Părinții elevilor sunt puși să bage adânc mâna în buzunar pentru a cumpăra diverse lucruri care, în mod normal, ar trebui să fie asigurate de sistemul de învățământ.
Pe lângă uniformele școlare, ghiozdane, rechizite și alte caiete speciale solicitate, părinții primesc câte o listă, rareori direct de la învățătoare/profesori, ci mai mult prin intermediul vreunui reprezentant al comitetului de părinți, și trebuie să o respecte întocmai.
Tot mai mulți părinți au început să își spună of-ul inclusiv pe rețelele de socializare, sătui ca în fiecare an să tot primească astfel de liste.
Printre lucrurile cerute se numără: hârtie igienică, prosoape de hârtie, pachete cu saci menajeri, sapun lichid, bureți pentru șters tabla, lavete uscate, lavete umede, pachete cu șervețele umede, șervețele de masă, topuri de hârtie, odorizant de WC.
„Lucrurile astea se fac de ani de zile. De la creșă la…! Iar lista este incompleta … Top de hârtie … Dosare de plastic … Țiple de plastic! Școala este gratuită în România la nivel declarativ!”, spune un părinte revoltat.
„Este peste tot, la orice grădiniță din Botoșani”, spune altul.
Părinții spun că în unele școli astfel de lucruri trebuie duse lunar. Mai mult decât atât, cei care nu vor să aducă astfel de lucruri sau pur și simplu nu își permit, sunt puși la zid de restul părinților.
„Sunt câteva mame, cu bani, care parcă nu știu ce să mai scoată și fac ele liste cu te miri ce, apoi ne dau tuturor. Nu contează că ai sau nu ai bani. Eu muncesc în fiecare zi și cu salariul abia reușesc să le mai cumpăr copiilor de îmbrăcat, rechizite. Vă dați seama ce înseamnă să mai cumpăr tot ce vor ele? Ba dulap, ba perdele, ba că nu sunt bune perdelele, trebuie altele că astea nu știu ce au. Și ferească Dumnezeu să zici că nu pui bani! Se uită urât, nu vorbesc cu tine, îți marginalizează și copilul. Au o mentalitate…”, spune o mămică.
„Nu știu ce rost are postarea , doar sa ne aduci aminte ce facem an de an? Nu se schimba asa ușor obiceiurile de zeci de ani …cei care vor sa schimbe sunt marginalizați de ceilalți părinți”, spune un părinte.
„Sa nu mai vorbim de scoli unde perdelele, băncile/mesele, scaunele, dulapurile etc si tot ce mai e nevoie pentru ca un copil sa poata merge la scoala trebuie plătit din buzunarul părinților. Ce mai scoala de stat, a devenit cam o afacere pentru mulți dintre directori …. Si de ce? Pentru ca părinții sunt prosti si dau tot ce li se cere”, spune un alt părinte.
„Cei de la Scoala nr 8 cereau an de an (si inca cer) fara pic de rusine sume colosale pentru fondul clasei/scolii unde erau politicienii nostri? Ceea ce nu se stie este faptul ca aceste „combinatii” sunt facute in parteneriat cu unii parinti din fiecare clasa / grupa, iar unii parinti pentru a nu-si face probleme sau sa se faca de rusine, pica in capcanele lor. Daca nu ma insel lista prezentata este necesar pentru 2 saptamani nu pe intreg samestru sau an scolar”, spune un alt părinte.
Ministrul Educației, anunț de ultimă oră despre fondul clasei
??? Mi-am făcut o cruce mare când copiii au terminat la gimnaziu! Pe parcursul a 5 ani am cumparat: bănci, scaune, table, covorașe, perdele, calculator, proiector, dulap pentru papuci, raft pentru cutiile de depozitare, de jaluzele și imprimantă am scăpat ??, săpun, hârtie igienică , prosoape de hârtie, până și apă la un moment dat , decorațiuni prin clasă, tot felul de cucuri! Nici uniforma nu mai este un simbol ci o afacere! Reviste…. cărți la club! că dacă le împrumutăm de la bibliotecă nu mai ia cineva comisioane! Sunt pro unei clase curate, auxiliarelor și unei bune comunicări profesor-elev-părinte! ?♀️