O delegație a Ministerului Sănătății din Republica Moldova a fost prezentă la Botoșani pentru a afla detalii despre rețeaua de asistență medicală comunitară, considerată cea mai performantă din țară, informează printr-un comunicat Cancelaria Prefectului. Astfel, 76 din cele 78 de unități administrative din Botoșani sunt acoperite prin asistenți medicali comunitari, cu un procent de 97%.
Coordonată de la nivelul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, aceasta a fost prezentată de Carmen Horodincu, specialistul DSP, care spune că echipa de asistenți medicali comunitari din județ este una eficientă
”Este o echipă cu care ținem aproape în orice moment, avem oricând legătura cu ceea ce este în teren, astfel încât, cu tot neprevăzutul și atât cât omenește este posibil, să se ofere real și prompt serviciile medicale pentru toate persoanele vulnerabile.”, a declarat Carmen Horodincu.
Întâlnirea a avut loc în contextul unui proiect finanțat prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014 – 2020, implementat de fundația românească ”Star Of Hope”, în parteneriat cu direcțiile de sănătate publică din Botoșani, Iași și Vaslui, cu Ministerul Sănătății și fundația”Copil Comunitate, Familie”din Republica Moldova.
Prin proiectul demarat în toamna 2020 ,familiile cu copii cu vârsta până la trei ani și femeile însărcinate în ultimul trimestru sunt principalii beneficiari țintă, crescând, așadar accesul lor la servicii multiple și net superioare. Asistenții specialiști efectuează zilnic vizite la domiciliu în 10 comune ale județului pentru a monitoriza copiii și familiile lor, pentru a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite. Folosind strategii promovate de Organizația Mondială a Sănătății, proiectul este mai mult decât necesar, aceasta pentru că, în ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, încă există mulți copii cu dizabilități, întârzieri în dezvoltare, care nu beneficiază de servicii diagnostic, intervenție timpurie, recuperare şi cărora nu li se asigură o participare egală la educaţie și dezvoltare în propria comunitate, se arată în informarea trimisă de Cancelaria Prefectului.
”Specialiștii moldoveni speră ca proiectul „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” să fie continuat de un altul care să permită Republicii Moldova să urmeze modelul românesc și să înființeze o rețea proprie de asistenți medicali comunitari. Iată că putem fi și deschizători de drumuri.”, a afirmat prefectul Dan Nechifor după întâlnirea transfrontalieră.
Felicitări doamnei dr. Adăscalitei Monica .
Această întâlnire a fost un real succes.
După o gardă care de cele mai multe ori te goleste/epuizează de toate energiile reprezintă o mare provocare să mai identifici un minim de resurse să finalizezi un astfel de proiect.
Să vă aveti protecție divină in toate procectele pe care le veti întreprinde.
Gardă ușoară!