Zeci de copii din comuna botoşăneană Ungureni au ajuns şi în acest an şcolar să înveţe în condiţii de Ev Mediu. Grădiniţele din satele Sapoveni şi Vicoleni au tavane din placaj, iar acolo unde învaţă preşcolarii riscă să se prăbuşească.
Generaţii întregi de copii au învăţat în condiţii de Ev Mediu, în două sate din comuna Ungureni. Este vorba despre cătunele Sapoveni şi Vicoleni aflate la aproximativ 30 de kilometric de municipiul Botoşani. Spaţiile în care învaţă sunt efectiv o bătaie de joc. Clădirile sunt vechi, cu tencuială căzută şi tavane care stau să cadă pe copii. La rândul lor toaletele sunt de neimaginat pentru anul 2021.
Toaletă ca o cutie pentru preşcolari
Sapoveniul este un cătun foarte aproape de Ungureni, reşedinţa de comună, în plus şi cu deschidere către drumul naţional care duce la Săveni. Cu toate acestea grădiniţa unde învaţă aproximativ 30 de copii, este desprinsă parcă din filmele de groază. O clădire veche, scorojită, cu un perete mâzgălit şi gratii la câteva camere dezafectate. Toaleta este cea care atrage atenţia.
Propriu-zis copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani îşi fac nevoile într-un soi cutie din plăci de lemn prefabricate în care un adult nu are nicio şansă să stea în picioare. Cu aproximativ o lună în urmă situaţia era şi mai gravă, în loc de colac de wc, fiind efectiv o gaură în pământ.
Tavane din placaj, pericol public
La Vicoleni, la doar câţiva kilometric de Sapoveni, funcţionează o şcoală cu o grupă de grădiniţă. Cu tot cu preşcolari, în acest sătuc din comuna Ungureni învaţă aproximativ 50 de elevi. Clădirea în care -şi petrec orele de curs are o vechime de 100 de ani. Tencuiala este căzută pe o parte a faţadei, iar tavanul şcolii este din placaj. În plus, în grupa de grădiniţă, tavanul, tot din material lemons este periculos pentru micuţi.
Directoare demisă
Şefii de la Inspectoratul Şcolar Botoşani au făcut verificări constatând problemele. Au dispus chiar înlocuirea directorului şcolii de care aparţineau aceste grădiniţe. Directoarea, cadru didactic la Ungureni, era acuzată că a primit bani de la Primăria Ungureni să reabiliteaze dar nu-I cheltuia. Ba mai mult îi returna la finele anului.
„În ultimii ani a avut fonduri de la Primărie dar i-a returnat pur şi simplu la sfârşitul fiecărui an”, spune Ada Macovei, inspector şcolar general.
Preşcolari în grădiniţe pe care DSP-ul le vrea închise
Mai mult decât atât, şefii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au recomandat ca deocamdată cursurile să nu înceapă la aceste grădiniţe. Mai ales din cauza toaletelor insalbure, efectiv a găurilor din pardoseală unde copiii erau obligaţi să-şi facă necesităţile.
„Noi am recomandat ca aici să nu se facă cursuri. Sunt toalete în curte care nu reprezintă o siguranţă pentru copii. Nu ne permitem aşa ceva”, spune Monica Adăscăliţei, şefa Direcţiei de Sănătate Publică.
„Există măsuri remediale”
Problema acestor grădiniţe a fost semnalată şi la nivelul Prefecturii. În momentul de faţă noua conducere a şcolii din Ungureni, cea căreia îi sunt arondate grădiniţele cu probleme spune că a luat deja un set de măsuri.
„Există măsuri remediale. Am făcut demersuri la Consiliul Local, la Primărie. Vor avea loc reparaţiile în aceea săptămână de vacanţă pentru şcoala primară şi preşcolar. Atunci vom pune parchet . Încercăm să vedem dacă vom reuşi să rezolvăm şi problema cu toaletele. Nu ştiu dacă se poate într-o săptămână”, spune directorul Iuliana Flavia Baltariu.
„Deocamdată îi bine”
Culmea în timp ce autorităţile se sesizează privind condiţiile de Ev Mediu de la aceste grădiniţe o parte a localnicilor par împăcaţi cu situaţia. „Deocamdată este bine şi aşa. Să fie grădiniţă acolo, îi bine aşa”, spune o săteancă. O altă localnică mărturiseşte că are privată în curte şi acasă, aşa că nu este foarte deranjată de faptul că fiul ei de grădiniţă merge la wc-ul şcolii din baracă.
Sursa> adevarul