Cea mai solidă variantă la care se lucrează la această oră este Ordonanța de compensare pe venit și consum mediu. Pe de o parte, 4,5 milioane de gospodării cu consum mediu de 51kw/lună. Pe de altă parte, 3,5 milioane de gospodării cu un consum mediu de 2500 kw/an.
Atenție, însă! Nu toate aceste gospodării vor beneficia de reduceri din partea statului. Doar persoanele care au un venit mediu vor primi compensații de la Guvern.
Ordonanța ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021, în același timp cu Legea consumatorului vulnerabil.
Din primele informații primite de la sursele citate, se pare că ajutoarele de la stat vor fi de mai puțin de 40% din cuantumul facturii. La gaze ar urma să fie o sumă fixă, iar la facturile de energie electrică este posibil să fie un procent care variază de la consumator la consumator. Cu alte cuvinte, reducerea se va aplica pe factură, iar furnizorul își va lua banii de la stat.
Premierul Florin Cîțu a transmis că furnizorii de energie care încearcă să încarce nejustificat facturile la energie ar putea să își piardă licențele.
„Am cerut ca acolo unde există companii care folosesc această situație și încarcă abuziv facturile cetățenilor să intervină imediat. S-au făcut echipe mixte, de la ANRE și ANPC, care primesc de la cetățeni informații, le vor verifica și acolo unde există probleme le-am spus să fie fără milă. Trebuie să intervenim imediat. Ne uităm să modificăm legislația, să suspendăm licența, dacă există astfel de practici”, a declarat prim-ministrul la Digi24, potrivit Mediafax.
Florin Cîțu spune că legea consumatorului vulnerabil a trecut și că vor apărea și alte măsuri pentru ca facturile să nu îi împovăreze pe români.
„Avem mai multe soluții, una de compensare a unei părți importante din factură. Vom vedea până unde putem merge cu această măsură”, a spus premierul.
Sursa: antena3.ro