Imagini superbe surprinse, luni seară, la Botoșani, în zona Agafton. Un cârd cu zeci de berze a brăzdat cerul, spre fascinația trecătorilor.
De la puritate și fidelitate la prosperitate și noroc, există o mulțime de simboluri legate de aceste păsări. Cu penajul ei, alb – negru, „întruchipează principiul uranian și solar”, nota Ion Ghinoiu în Dicționar de simboluri și arhetipuri.
Tot el scria că în iconografia precreștină și cea creștină barza era zugrăvită ținând în cioc un șarpe ceea ce sugerează „lupta luminii cu întunericului, a binelui cu răul”. Tocmai de aceea, pentru români barza este păsărea ce ocrotește casa, iar a distruge cuibul unei berze este văzut ca „un mare păcat”, potrivit editiadedimineață.ro.
Simbol al abundenței, barza e pasărea oracol iar în funcție de comportamentul ei oamenii prevesteau diferite lucruri, cum ar fi vremea, belșugul, norocul, ursita sau aflau chiar de vreo nenorocire.
Dacă berzele pleacă din vreme, se zice că iarna va fi grea, dacă pleacă târziu, iarna va fi scurtă şi călduroasă. Este o vorbă ce se mai spune și astăzi: Nu au plecat încă berzele, vom avea o iarnă blândă.
Despre acela care vedea mai multe berze la început de primăvara, se spunea că „va face multe care de porumb”. Ca să adaptăm vorba la secolul nostru, să spunem că „îi va merge minunat”.
Poate că în zilele noastre mulți ar fi deranjați de prezența berzelor pe casele lor – mai ales dacă și-ar face cuibul acolo – însă, în vremuri trecute, se credea că „va fi mare noroc în casa pe care barza îşi face cuib”.