Botoşaniul este singurul judeţ din Moldova care a depăşit media naţională la producţia de grâu. Judeţul nord-moldav a devenit un adevărat paradis agricol şi a pus umărul considerabil la recordul privind producţia de grâu obţinut de România la nivel european.
România este în momentul de faţă lider european la producţia de cereale în special la grâu şi orzoaică iar conform GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring), recolta agricolă din 2021 are rating-ul excepţional. Anul acesta au fost recoltate, în România, 11.33 milioane tone de grâu, cu o medie naţională de 5346 kilograme la hectar.
În top 10 naţional şi cu o importanţă deosebită în atingerea acestui record agricol se situează şi judeţul Botoşani, singurul judeţ din Moldova care a depăşit, la grâu, media naţională. De altfel, în ultimii ani, Botoşaniul începe să redevină un grânar al Moldovei, cu producţii record, de o calitate bună.
Peste 85.000 de tone de grâu
Botoşaniul a fost mereu un judeţ cu un important potenţial agricol. Beneficiind de cernoziomuri, unele unicat în ţară, precum cel de la Mileanca, Botoşaniul se dovedeşte a fi deosebit de ofertant pentru cultivarea cerealelor în special. Pe 30.000 de hectare la nivelul întregului judeţ se cultivă grâu. Dacă anul trecut se obţinea o recoltă de aproximativ 85.000 de tone de grâu, anul acesta, recordul agricol a fost depăşit deja, urmând ca abia la finalul anului să se tragă linie şi să se facă calculele finale. În orice caz numai până în prezent Botoşaniul a depăşit media naţională la producţia de grâu. ”Cum anticipam încă de la începutul campaniei de recoltat, avem o recoltă mai bună ca în ceilalţi ani şi suntem peste media naţională la producţia de grâu.”, precizează Cristian Delibaş, directorul Direcţiei de Agricultură Judeţeană. De altfel în baza acestei producţii, Botoşaniul se află în top 10 judeţe la nivel naţional, cu o influenţă mare privind obţinerea rating-ului de ”excepţional” aplicat culturilor de grâu în acest an, la nivel internaţional. ”Agricultura a reprezentat mereu un pol la nivelul judeţului şi iată că acum suntem în top 10 naţional”,adaugă Cristian Delibaş. În plus, pe lângă grâu, au fost producţii bune la orz şi orzoaică, la fel se anticipează la ovăz. Cele mai mari suprafeţe cultivate în judeţul Botoşani sunt însă cu porumb. Adică peste 100.000 de hectare. În ultima perioadă s-a cultivat masiv şi soia, pe aproximativ 20.000 de hectare la nivelul întregului judeţ.
”Fără tehnologie, condiţii pedo-climatice şi genetică nu putem discuta de asemenea producţii”
Botoşaniul a fost renumit ca judeţ agricol atât la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX dar şi în perioada comunistă, fiind considerat un ”Bărăgan al Moldovei”. După 1990, au urmat aproximativ două decenii de puternică decădere, pentru ca în ultimul deceniu agricultura botoşăneană să explodeze din nou. Specialiştii spun că diferenţa a făcut-o tehnologia şi genetica. Mulţi fermieri au accesat fonduri europene, au comasat suprafeţe mari de teren şi folosesc tehnologie de ultimă generaţie, atât din punct de vedere al utilajelor cât şi a semniţelor şi îngrăşămintelor.
” Fără tehnologie, condiţii pedo-climatice şi genetică nu putem discuta de asemenea producţii. La cele de anul acesta mă refere. Performanţa în agricultură se poate obţine doar cu tehnică de top, în anumite condiţii dar folosind şi soiuri de calitate. În judeţul Botoşani putem spune că avem fermieri cu tehnică de top şi se face performanţă. Dar am avut un an bun şi datorită apei. ”, spune Cristian Delibaş.
Sursa: adevarul