Chirurgia pediatrică – între mit și adevăr

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia
Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia

Când vine vorba despre copii, orice părinte dorește să fie cât mai informat și caută să înțeleagă multitudinea de noutăți cu care este bombardat din toate părțile. Există și informații greșite, care sunt promovate și care nu fac altceva decât să sperie sau să deruteze părintele.

 

MIT: Fimoza este o boală, și penisul copilului trebuie decalotat acasă, pentru a fi evitată operația.

ADEVĂR: Fimoza este fiziologică, naturală, și tocmai decalotările forțate pot duce la infecții, fisuri și intervenție chirurgicală.

 

MIT: Herniile la copii apar de la plâns.

ADEVĂR: Herniile la copil reprezintă orificii prezente în viața intrauterină, care nu s-au închis la naștere sau în primele luni de viață, și care nu au nicio legătură cu plânsul. În momentul în care copilul este agitat, hernia devine mai vizibilă și de aici confuzia.

 

MIT: Hernia ombilicală dispare dacă se pune bănuț peste tumefacție.

ADEVĂR: Hernia ombilicală se închide în mod fiziologic în primii ani de viață, odată cu creșterea copilului și dezvoltarea musculaturii abdominale. Bănuțul aplicat pe buric sau orice altă metodă de contenție, nu numai că nu ajută închiderea defectului, ci pot produce complicații.

 

MIT: Herniile au nevoie întotdeauna de tratament chirurgical.

ADEVĂR: Majoritatea herniilor la copii se închid în primele luni de viață spontan, aceasta fiind evoluția naturală. Există și hernii care necesită intervenție chirurgicală după o anumită vârstă.

 

MIT: Un copil care se naște cu unul sau ambele testicule necoborâte, nu poate avea copii în viața de adult.

ADEVĂR: Intervenția chirurgicală precoce de coborâre și fixare testiculară, precum și urmărirea corespunzătoare în timp, scad mult riscul de infertilitate și cresc șansele unei vieți normale.

 

MIT: Băieții cu hipospadias vor fi întotdeauna afectați psiho-emoțional, funcțional și estetic în viața de adult.

ADEVĂR: Un copil cu hipospadias operat corespunzător la vârstă mică, de o echipă specializată, ajunge în viața de adult să ducă o viață normală.

 

MIT: Hemangioamele sau petele roșii ale copiilor nu dispar niciodată.

ADEVĂR: Acest tip de malformații vasculare involuează în timp și sunt imperceptibile de cele mai multe când copilul crește.

 

MIT: Anestezia generală afectează dezvoltarea copiilor.

ADEVĂR: Anestezia generală se efectuează din primele ore de viață atunci când este necesar, în urma unor consulturi și investigații preoperatorii, iar anestezicele utilizate se metabolizează ulterior ca orice alt medicament. Anestezia generală este adaptată fiecărui copil în parte, fără a afecta în vreun fel dezvoltarea acestora.

 

MIT: Arsurile se tratează foarte bine prin metode clasice, aplicându-se local varză, pastă de dinți, tutun etc.

ADEVĂR: Prin aplicarea diverselor produse non medicale pe o zonă arsă se încetinește de cele mai multe ori tratarea unei arsuri, putând apărea și complicații severe, de tipul infecțiilor.

 

De fiecare dată când aveți o suspiciune legată de starea de sănătate a celui mic, apelați cu încredere la medic. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul  0232 920, Call Center Arcadia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *