Un judecător din Botoșani a ajuns să fie cercetat disciplinar pentru că a făcut comentarii pe un forum. Este vorba despre Alexandru Bălășanu de la Judecătoria Botoșani, care a ajuns pe lista celor cercetați disciplinar alături de alți judecători din țară, precum Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, și Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Pitești.
Opt judecători sunt cercetați disciplinar de SIIJ după ce au comentat pe un forum privat diverse teme ale sistemului judiciar, iar trei dintre ei au fost propuși pentru suspendarea din funcție pe perioada cercetărilor. Motivul? Ar fi făcut politică pe Facebook și au adus atingere imaginii instituției, potrivit România Liberă.
Coincidență sau nu, doi dintre ei au legătură cu sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în ce privește legalitatea înființării Secției Speciale și legalitatea desemnării prin OUG a interimatului Inspecției Judiciare, deci a lui Netejoru însuși.
Astfel, printr-o adresă înaintată șefului CSM, Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (IJ) a propus suspendarea din funcții a judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar trebui să dureze până la finalizarea cercetărilor IJ.
Dragoș Călin și Alina Gioroceanu, de la Tribunalul Olt, au legătură cu seziarea Curții Europene de justiție, care a spus că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Magistraților trebuie desființată.
Pe lista lui Lucian Netejoru, cu începerea cercetării disciplinare, mai erau judecătorii Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, Alexandru Bălășanu de la Judecătoria Botoșani și Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Pitești.
Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență față de judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, cel care a declarat nelegală Secția Specială (SIIJ) din perspectiva dreptului european, după decizia Curții de Justiție a UE din 18 mai 2021.
IJ îl acuză pe judecătorul Costin Andrei Stancu că nu s-ar fi rezumat să analizeze doar plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un dosar al SIIJ, ci și-a permis să spună că dosarul trebuie trimis altui parchet competent din moment ce SIIJ ar fi – în lumina deciziei CJUE – o structură de parchet contrară dreptului UE.
Inițiativa pentru Cultura Democratică Europeană, ONG condus de profesorul Valentin Naumescu a solicitat Parlamentului că supună votului în regim de urgență proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale și critică faptul că Inspecția Judiciară „a depăşit limitele legale cât timp acest organism s-a transformat într-un mecanism de hărțuire selectivă a magistraţilor activi în dezbaterea publică, de împiedicare a aplicării dreptului european, de cenzurare a opiniilor lor exprimate în cadru privat, în articole de specialitate sau în cadrul unor interviuri”.
„Pretenţiile cu privire la conduita magistraţilor nu pot îngrădi dreptul acestora la liberă exprimare și nici nu pot înlocui căile legale de atac ale unei hotărâri judecătorești. Reforma sistemului judiciar este un subiect important pentru întreaga societate, iar magistrații sunt și trebuie să rămână parte a acestei dezbateri”, spune organizația neguvernamentală într-un comunicat.