Doi soți din județul Botoșani transformă banalele covoare în adevărate opere de artă. Maria și Vasile Ivănușcă, din comuna Todireni, sunt doi botoșăneni, care uimesc întreaga țară prin talentul și frumusețea artei lor.
Covoarele familiei Ivănușcă nu sunt simple covoare, fabricate în serie, ci adevărate opera de artă, confecționate manual la războaie de țesut verticale ca pe vremea strămoșilor. Sunt făcute din lână naturală de mâinile dibace ale Mariei și ale lui Vasile Ivănușcă în micul atelier din gospodăria familiei. Covoarele prind viață printr-o muncă asiduă. Sunt respectate cu sfințenie toate etapele tradiționale fără nicio atingere a lumii moderne. Inclusiv modele folosite sunt cele tradiționale românești, realizate cu sprijinul și sfatul specialiștilor etnografi.
Totodată, dincolo de lâna nevopsită, de stativele bătrânești și de priceperea meșterilor, credința și pasiunea joacă rolul hotărâtor în fabricarea acestor bijuterii ale tradiției populare. Tocmai de aceea din războaiele de țesut de la Todireni ies opere de artă populară, apreciate la toate târgurile din țară dar și din străinătate.
„Meșteșugurile populare păstrate cu sfințenie de acești oameni pasionați și harnici, sunt adevărate comori locale, care onorează blazonul_județului și ne fac cunoscuți chiar și în străinătate”, spune președintele CJ Botoșani, Doina Federovici, care i-a întâlnit la târgul de pe pietonalul Unirii.