O singură doză de vaccin Johnson & Johnson este deosebit de eficientă în prevenirea unei forme severe de Covid sau a morții din cauza variantelor Delta (indiană) și Beta (identificată prima oară în Africa de Sud), sugerează un studiu clinic efectuat în Africa de Sud, relatează The New York Times. Studiul este primul test efectuat în lumea reală cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta, una extrem de contagioasă a virusului care se extinde în Statele Unite și în mare parte din lume, inclusiv în Europa. Ministrul Sănătății din Africa de Sud a raportat rezultate preliminare vineri în cadrul unei conferințe de presă. Datele nu au fost încă evaluate de colegi sau publicate într-o revistă științifică.
În cadrul studiului, numit Sisonke, cercetătorii au evaluat o doză de vaccin Johnson & Johnson la aproape 500.000 de lucrători din domeniul sănătății, care prezintă un risc crescut la Covid-19, scrie Hotnews.ro.
Astfel, în ceea ce privește varianta Delta, vaccinul Johnson & Johnson are o eficacitate de până la 95% împotriva decesului și de până la 71% împotriva spitalizării, au raportat cercetătorii. (Vaccinul a fost mai puțin eficient în față variantei beta, despre care se crede că este mai abilă în a evita răspunsul imun decât Delta.) „Credem că acest vaccin face ceea ce a fost conceput să facă, respectiv să oprească oamenii din a ajunge la spital și să îi oprească din a ajunge la ATI și să moară”, a spus dr. Linda-Gail Bekker, co-lider al studiului și director al Desmond Tutu H.I.V. Centre la Universitatea din Cape Town. Rezultatele sugerează că persoanele care au primit o doză de vaccin Johnson & Johnson nu au nevoie de o doză de rapel, a spus dr. Bekker. Atunci când infecțiile au apărut la voluntarii vaccinați, au produs simptome ușoare în 96 la sută din cazuri și au dus la boli severe sau la moarte în mai puțin de 0,05 la sută, a constatat studiul. Studiul s-a desfășurat anul acesta din februarie până în mai.
Rezultatele ar trebui să fie liniștitoare pentru milioane de oameni care au primit vaccinul Johnson & Johnson, mai ales că unele studii anterioare au sugerat că o singură doză ar putea face o persoană vulnerabilă la Delta. Studiile de laborator privind performanța vaccinului față de această variantă au fost mixte, iar un studiu care să compare răspunsul imun oferit de schema de tratament cu o doză cu cel oferit de schema de tratament cu două doze încă nu a publicat rezultate. Având în vedere incertitudinea, unii dintre cei imunizați cu Johnson & Johnson au căutat singuri să facă o a doua doză. Oficialii sanitari din San Francisco oferă rezidenților imunizați cu Johnson & Johnson o doză suplimentară din unul dintre vaccinurile Pfizer-BioNTech sau Moderna. Africa de Sud a aprobat vaccinul Johnson & Johnson în aprilie. Țara s-a luptat cu o creștere a variantei beta a virusului la începutul acestui an, însă Delta a devenit varianta dominantă în ultimele săptămâni. Peste 8 milioane de sud-africani au primit vaccinul Johnson & Johnson sau cel puțin o doză de vaccin Pfizer.
„Acest studiu a fost realizat ca un studiu de eficacitate în lumea reală într-unul dintre cele mai provocatoare medii epidemiologice”, a spus dr. Dan Barouch, un virolog de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, care a condus unele studii pentru J. și J., dar nu a fost implicat în acest studiu. „Aceasta este o veste foarte bună pentru lupta împotriva pandemiei globale de Covid-19.” Cercetătorii sud-africani au înregistrat două cazuri de tulburare rară de coagulare asociată cu vaccinul Johnson & Johnson în cadrul studiului. Ambii participanți s-au vindecat complet.