Prețul gazelor naturale a atins maximul istoric în august. Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu din România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor. Şi cum în sezonul rece, consumul creşte, acest lucru va afecta semnificativ şi buzunarele românilor, dar mai ales pe cei care folosesc centrale termice de apartament.
Puterea de cumpărare a românilor şi competitivitatea industriei vor avea de suferit, dacă România nu realizează o strategie şi o legislaţie care să atragă investiţiile în noile surse de energie, precum hidrogenul sau turbinele eoliene offshore, avertiza Iulian Iancu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
„În Mare Neagră există un potenţial de 70 de GW de producţie de energie, de trei ori mai mult decât puterea pe care o are România instalată în prezent din toate celelalte surse. Ideal este să facem un hub de energie la Marea Neagră, să asigurăm alimentarea pentru vapoare, trenuri, transport greu de marfă, iar Constanţa să devină un hub de transport utilizând hidrogenul produs din offshore wind şi fotovoltaic”, a arătat Iancu.
Specialişti citaţi de Reuters se aşteaptă ca prețurile gazelor naturale să atingă niveluri record în această iarnă. „Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, ceea ce este de natură să influențeze prețurile”, au declarat analiștii de la ING pentru Reuters. În aceste condiţii şi facturile românilor vor creşte.
Cei care nu şi-au plătit facturile riscă să rămână fără curent electric şi gaze naturale. Sute de mii de români sunt în pericol de a fi debranşaţi
Guvernul urmează să aprobe, prin ordonanţă de urgenţă, abrogarea articolului 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.
„Prezentul proiect de act normativ are drept scop abrogarea prevederilor articolului 72, alineat (1) din OUG nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 70/2020, care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici. De asemenea, este avută în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat (1) ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Sursa: Romania TV