În regiunea Moldovei, sub paravanul unor clinici ginecologice se ascunde o rețea antiavort. Femeile care apelează la FemClinic sunt speriate cu informații false despre întreruperile de sarcină, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite. Aceasta este prima parte a unei povești despre tactica înfricoșării, scrie Libertatea.ro.
Li se spune că nu vor mai putea avea niciodată copii, că riscă să facă cancer, să moară sau că, din cauza COVID-19, procedura de avort a devenit mult mai agresivă. FemClinic a fost creată de un medic, împreună cu preotul care se mândrește că i-a convins pe doctorii de la cea mai mare maternitate din Moldova să nu mai facă avorturi. Reporterii Libertatea și Scena9 și-au unit forțele și au pus cap la cap informațiile pentru a afla ce se ascunde în spatele acestei conspirații. Iată rezultatul anchetei.
În luna mai, o tânără a cerut ajutor pe un grup de Facebook, o recomandare de clinică din Iași care face avorturi. Avea nevoie urgent de o programare pentru prietena ei, care se afla într-o situație contra cronometru: avea o sarcină ascunsă de familie, cu doar o săptămână înainte de termenul legal până la care o putea întrerupe. A ajuns pe site-ul femclinic.ro, a sunat, și-a programat prietena și a lăsat datele ei de contact.
Fata însărcinată a fost sunată la scurt timp de pe un alt număr de telefon. Discuția avută cu o persoană care s-a prezentat „doctorița de gardă de la spital” a speriat-o pe tânără.
De la același număr a primit ulterior, pe WhatsApp, o serie de videoclipuri cu procedura avortului. În unul dintre ele, postat pe canalul de YouTube al asociației antiavort ProVita București, o femeie de 28 de ani își mărturisește trauma suferită în urma unui avort. Istoria se repetă Prietena fetei însărcinate a relatat întreaga poveste pe același grup de Facebook. Alte două tinere, indignate, au sunat cu povești inventate pentru a vedea dacă scenariul se repetă. Și s-a repetat. Imediat după programare au fost sunate de „doctorița de gardă”, care spunea că există instrucțiuni de la Colegiul Medicilor și de la Ministerul Sănătății să fie contactate cazurile care prezintă „anumite riscuri”. Urmează aceleași argumente menite să le sperie, presărate cu întrebări de tipul: „ești sigură că nu mai vrei să ai niciodată copii?”. Apoi vin clipurile pe WhatsApp.
Două site-uri identice, același dezvoltator, același server Telefonul a venit de la site-ul femclinic.ro. Este site-ul unei clinici medicale private de obstetrică-ginecologie. Dar, de fapt, între site și clinică, susțin cei de la clinică, nu există o legătură. Specialiști IT care au studiat subiectul au însă dubii că nu este o corespondență clinică-site. Povestea este următoarea: deși există la Iași o clinică cu acest nume, FemClinic, situată la numărul 4 pe strada Toma Cuza, medicul care o girează, Constantin Fătu, susține că nu are legătură cu site-ul în cauză. xistă două site-uri aproape identice: femclinic.ro și femcliniciasi.ro. Au același logo, același font, aceleași culori și aceleași elemente grafice. Un singur cuvânt diferență, așadar: iași. Pe primul apare o adresă din Botoșani, pe al doilea, din Iași. Ambele sunt realizate de același dezvoltator, Hosterion SRL.
Citeşte întreaga ştire: „Uterul va arăta ca după un accident de mașină”. Cine amenință astfel femeile care vor să facă întrerupere de sarcină?