Vitaminele furnizează substanțe nutritive importante pentru corpul nostru și ajută la prevenirea bolilor.
Există diferite tipuri de vitamine, dar le explicăm pe cele mai frecvente și pe cele găsite în alimentele pe care le consumăm în dieta noastră zilnică. Primul lucru pe care ar trebui să-l știm este că există două tipuri de vitamine în funcție de solubilitatea lor:
- Vitamine solubile în apă: sunt cele care se dizolvă în apă, adică toate vitaminele B și vitamina C.
- Vitamine liposolubile: se dizolvă în grăsimi și uleiuri, fiind vorba de vitaminele A, D, E și K.
VITAMINA A
Această vitamină ajută la menținerea unei vederi bune și a sistemului imunitar, pe lângă faptul că oferă beneficii unor organe precum inima, plămânii și rinichii. De asemenea, are grijă de oase, dinți, păr și unghii, printre altele.
Această vitamină se găsește în:
– Legume (cu frunze verzi) și fructe, cum ar fi broccoli, spanac, varză de Bruxelles, ardei gras, pepeni, pepene verde, mango etc.
– Lactate
– Carne de vită și de pasăre: ficat de vită sau de pui.
– Unii pești precum codul sau somonul
– Cereale îmbogățite cu vitamine
Descoperă și ofertele Vitamax
O deficiență a acestei vitamine poate provoca întârzierea creșterii, oboseală, piele uscată și fragilă etc.
VITAMINA B
Vitamina B este foarte importantă mai ales atunci când vine vorba de menținerea unui metabolism activ și pentru a putea obține energie mai bună și mai rapidă. Prin urmare, este subliniată importanța menținerii unei diete echilibrate, consumând 5 porții zilnice de fructe și legume.
Ajută la funcționarea sistemului nervos, pentru tonifierea masei musculare și este foarte importantă pentru sănătatea pielii, a părului și a ochilor. Dar ce vitamine alcătuiesc complexul B?
– B1 (Tiamina): nutrient implicat în metabolismul carbohidraților pentru a obține energie. Principalele alimente care conțin această vitamină printre altele: cereale integrale, carne, leguminoase, drojdie de bere, nuci și ouă.
– B2 (Riboflavina): responsabil pentru mentinerea functionarii sistemului imunitar. Se găsește din abundență în produse precum laptele, legumele verzi sau orezul.
– B3 (Niacina) și B5: Vitamina B3 este implicată în obținerea de energie, este responsabilă pentru întreținerea sistemului nervos, ajută la îngrijirea pielii și stabilizează nivelul glucozei. Se găsește mai ales în pește, carne, ouă și legume cu amidon.
– Vitamina B5 este responsabilă pentru metabolismul nostru de a arde mai multe grăsimi și carbohidrați. Unele dintre alimentele care sunt bogate în această vitamină sunt legumele, ouăle, puiul, avocado și lactatele.
– B6, B7 și B8: Vitamina B6 este responsabilă pentru producerea corectă de celule roșii din sânge, precum și esențială pentru creșterea masei musculare. Vitaminele B7 și B8 (numite Biotină) sunt responsabile pentru transformarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților în energie pe care organismul o va folosi. Se găsește în produse precum ciocolata, lactatele sau carnea de porc.
– B9 și B12: Vitamina B9 (acid folic) este foarte importantă pentru a preveni mutațiile ADN-ului. Se găsește în alimente precum citricele, linte, fasole sau avocado. Vitamina B12 este direct legată de buna funcționare a creierului și a sistemului circulator.
VITAMINA C
Puterea antioxidantă și eficacitatea acestei vitamine pentru întărirea sistemului imunitar sunt cunoscute de toți. Dar de ce ar trebui să incluzi această vitamină în dieta ta?
– Facilitează absorbția fierului
– Îmbunătățește sistemul imunitar
– Contribuie la regenerarea mușchilor și țesuturilor.
Pe lângă citrice și alte fructe, există și alte alimente bogate în această vitamină precum broccoli, varză de Bruxelles, spanac sau ardei.
VITAMINA D
Vitamina D ne ajută corpul să absoarbă calciul, una dintre componentele principale ale oaselor noastre, dar are și un rol important în sistemul nervos, muscular și imunitar.
Corpul produce în mod natural această vitamină prin expunerea la soare, dar nu ar trebui să exagerați niciodată, deoarece intră în joc alte boli ale pielii. Unele alimente care au vitamina D sunt peștii precum somonul și macroul, brânza, gălbenușul de ou, deși puteți obține și vitamina D din alte alimente care o includ, cum ar fi laptele, sucul de portocale, iaurtul, băuturile din soia etc.
VITAMINA E
Vitamina E este un compus antioxidant care ajută la prevenirea dezvoltării bolilor cronice și a îmbătrânirii. Studii recente au indicat că poate servi la prevenirea bolilor mintale, cum ar fi demența sau Alzheimer.
Alimentele cum ar fi alunele, mugurii de pin sau puțin ulei de floarea soarelui sunt alimente cheie pentru contribuția acestei vitamine la corpul nostru.
VITAMINA K
Are roluri importante în dezvoltarea inimii, dezvoltarea oaselor, optimizează nivelul insulinei și o ajută să se coaguleze corespunzător. Această vitamină se găsește mai ales în legumele cu frunze verzi.
Vitaminele sunt foarte importante atunci când vine vorba de a duce o viață sănătoasă și includerea lor în dieta noastră zilnică este un factor cheie pentru a vă bucura de o sănătate bună. Fiecare persoană, în funcție de vârstă, sex, istoric medical, familie și altele, va avea nevoie de o cantitate sau alta, uneori chiar de suplimentele vitaminice necesare.