Imagini spectaculoase, cu cel mai frumos curcubeu, au putut fi văzute, joi, într-o localitate din județul Botoșani. La Dimăcheni, după ploaie, a apărut curcubeul, localnicii fiind încântați de impactul vizual deosebit. De o astfel de imagine s-au putut bucura și locuitorii din apropierea Botoșaniului, în zona Cătămărăști- Deal.
Curcubeul era numit în latină „arcuş pluvius”, iar vechii greci şi romanii credeau că acest „arc al ploii” este legătura făurită de zeiţa curcubeului, Iris, între muritori şi zei.
Pentru poetul grec Homer (în „Iliada”) curcubeul avea o singură culoare şi anume violet, în timp ce filosoful Xenofan din Colofon insista că avea trei culori: violet, galben şi roşu. Aristotel este de acord cu Xenofan, în lucrarea „Meteorologică”.
Din punct de vedere optic, curcubeul este o imagine virtuală distorsionată a Soarelui. Fiecare picătură de ploaie acţionează ca o oglindă minusculă, imperfectă. Când Soarele se află exact în spatele privitorului, razele trec prin picăturile aflate în faţa lui, se lovesc de suprafaţa acestora ca de o oglindă şi se întorc spre el. Prin refracţie, raza luminoasă este „îndoită” uşor atunci când trece din aer în apă şi la fel atunci când trece din apă în aer. Fiecare picătură de ploaie acţionează deci atât ca o prismă (refracţie) cât şi ca o oglindă (reflecţie).
Foto: Teodor Cojocariu