În urmă 41 de ani, pe 29 iunie 1980, în județul Botoșani avea loc cel mai grav accident rutier petrecut vreodată în România. 48 de oameni au murit în chinuri groaznice și 35 au fost răniți, într-o tragedie ținută la secret de Ceaușescu.
Un autobuz care circula pe ruta Fălticeni – Botoșani și care trecuse prin municipiul Suceava a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat într-o mlaștină.
Accidentul a avut loc în plină vară, pe 29 iunie 1980, în judeţul Botoşani, în apropierea localității Huțani, un sat care aparține de comuna Vlădeni. Șoferul unui autobuz care avea la bord 83 de oameni, deși mașina avea o capacitate de doar 40 de locuri, a pierdut controlul mașinii și s-a răsturnat într-o mlaștină adâncă de cinci metri. Bilanțul este înfiorător: 48 de oameni au murit, iar alţi 35 au fost răniţi. O soartă crudă a avut șoferul cel care, deși inițial a scăpat cu viață în urma impactului, s-a întors să-și salveze soția. A reușit, dar când s-a reîntors după fiul său aflat și el în apă, a murit înecat. Se pare că accidentul s-a produs după ce o anvelopă a explodat.
Soseaua mortii, cum e cunoscut drumul dintre Botosani si Suceava, a inregistrat cel mai grav accident din Romania. Cu o graba inexplicabila, trupurile victimelor au fost ingropate, iar intreaga conducere a judetului a ajuns la Hutani.
Trupurile neinsufletite ale celor morti au fost asezate mai intai pe marginea baltii si transportate la morga cu camioanele. Ultimele cadavre au fost scoase din apa abia a doua zi, cand s-a reusit recuperarea autobuzului.
Si acum drumul este renumit din cauza numarului mare de accidente rutiere care se produc an de an. Politia Rutiera a luat o singura masura – a redus limita de viteza la 70 de kilometri pe ora.
Fotografia cu autobuzul este din alt film.
A mai fost acolo ridicata o cruce cu o placa comemorativa in anul 1990 de dr. Damaceanu din fonduri propii iar oamenii au distruso…