O societate din județul Botoșani a fost amendată cu 40.000 lei de Garda de Mediu Botoșani. În urma unui control efectuat la o fermă vegetală din localitatea Ripiceni, comisarii Gărzii de Mediu au stabilit șapte măsuri de remediere a problemelor găsite, dar au aplicat și sancțiunea de 40.000 lei. Societatea administrează 654 de hectare de teren.
Controlul a avut loc pe 10 iunie. Garda de Mediu a descoperit că ferma vegetală amplasată la Ripiceni pentru irigatii, mecanizare si chimizarea culturilor agricole, desfasurate pe teritoriul comunei Ripiceni, nu este reglementata din punct de vedere al protectiei mediului. De asemenea, pe amplasamentul din extravilanul comunei Ripiceni au fost identificate utilaje specifice activitatii de mecanizare si chimizare culturi agricole, parcate in curtea ce apartine societatii: instalatii de ierbicidat, combine, semanatoare, prasitoare.În curtea societatii, intr-un sopron nesecurizat, prevazut cu platforma betonata erau depozitate o parte din ingrasamintele chimice, restul fiind depozitate pe paleti de lemn, pe sol langa platforma betonata; substantele fitosanitare sunt depozitate intr-o baraca de lemn pe roti, securizata; sub baraca de lemn, direct pe sol, sunt depozitate deseuri de ambalaje provenite de la subtantele fitosanitare; langa baraca de lemn, pe roti, sunt depozitate, direct pe sol, 5 butoaie metalice pentru ulei proaspat; in curtea societatii exista un rezervor metalic suprateran, amplasat in cuva betonata, cu capacitatea de 15 tone (motorina).
„La data controlului nu face dovada ca detine autorizatie de mediu pentru activitatea de irigatii, mecanizare si chimizare culturi agricole; evidenta substante chimice utilizate in activitate, precum si evidenta uleiuri proaspete si uleiuri uzate, se tine pe fise de magazie; evidenta deseuri generate este incompleta, fiind inscrise doar deseurile de ambalaje”, arată Garda de Mediu Botoșani.
Administratorul societății a prezentat registrul de aplicare a tratamentelor pe culturile agricole, dar acesta nu este completat pe anul 2021.
„Din activitatea desfasurata sunt generate deseurile menajere, deseuri de ambalaje – saci polietilena/rafie de la ingrasaminte si recipienti din plastic de la produsele pentru protectia plantelor – la data controlului acestea sunt depozitate direct pe sol, in spatiu deschis, anvelope uzate – la data controlului nu au fost identificate pe stoc, ulei uzat – este stocat temporar in recipienti metalici – 90 l pe stoc la data controlului depozitat în butoaie metalice, neinscriptionate. S-au stabilit 7 (șapte) măsuri în sarcina agentului economic și a fost sancționat contravențional cu amedă în cuantum de 40.000 lei”, arată Garda de Mediu.