Unul dintre cele mai mari evenimente dedicate roboticii din România are loc la Iaşi, fiind organizat de un grup de liceeni. Tinerii pasionaţi de robotică au reuşit să aducă la Iaşi, în cadrul unor conferinţe, speakeri de la cele mai importante companii de IT din ţară, dar şi de la NASA, de la divizia de robotică de la Mercedes Germania şi pe cel mai tânăr milionar din Silicon Valley, originar din Botoșani, Sebastian Dobrincu. Acesta din urmă nu a fost prezent fizic la Iași, ci doar virtual.
Totodată, în aceste zile, la Palas Mall, au loc şi o serie de competiţii de robotică, cu roboţi în arene, la care participă liceeni din toată ţara. Evenimentul se află la prima ediţie, iar tinerii îşi doresc să fie organizat în fiecare an şi chiar să devină tot mai mare şi să insufle şi altora pasiunea pentru tehnologie şi inovaţie.
QUARTZ Robotics Romania a fost gândit de un grup de liceeni care au drept pasiune robotica. Aceştia au aşezat pe hârtie tot ce îşi doresc de la acest eveniment şi au început să bată pe la uşile celor mai importante companii cu sedii la Iaşi, au trimis materiale de prezentare în ţară şi au reuşit în acest fel să obţină sprijin şi sponsori. „Am început eu cu Răzvan, cu Bogdan şi cu Alex iniţial, toţi de la Liceul de Informatică din Iaşi. Ideea a venit într-o dimineaţă. Noi făceam parte dintr-o altă echipă şi am zis că vreau să fac ceva al meu, l-am sunat pe Bogdan, după pe Alex, pe Răzvan şi ei au fost de acord”, povesteşte Mihai Melnic, care acum este în clasa a XI-a.
A început să facă roboţi de acum 9 ani când chiar el avea doar 9 ani. La început a lucrat cu kituri mai simple, dar treptat pasiunea a prins avânt, la fel şi cunoştinţele, iar în prezent gândesc şi realizează roboţi aproape de la 0. Au reuşit să obţină sprijinul sponsorilor, iar bani pentru piese găsesc, dar nu de puţine ori, pentru a depăşi o problemă, demontează calculatoare sau alte dispozitive şi le încorporează în invenţiile lor.
„Mai târziu, în clasa a IX-a, am început activitatea la o echipă unde lucram pe kituri, dar am început să ne facem şi noi piesele noastre. Mai apoi noi când am început am făcut asta de la zero barat. Nu avem nici spaţiu unde să lucrăm. Ne întâlneam în boxa blocului, după prin bucătărie, în garaj, dar acum avem spaţiul nostru oferit de şcoala Spectrum”, îşi aminteşte Mihai.
Sursa: Ziarul de Iasi