Un fenomen rar întâlnit a putut fi observat într-o pădure din județul Botoșani, în urma ploilor din ultima perioadă. Localnicii din zona Racovăț au observat că în pădure copacii au început să facă spumă. Ei spun că aceasta este o reacție de autoapărare a copacilor din cauza umidității foarte mari.
Un bărbat care trăiește în apropiere a spus că „nu a mai văzut așa ceva de ani de zile. Copacii nu fac altceva decât să se apere de la atâta ploaie”.
Specialiștii spun că există mai multe motive pentru care un copac poate produce spumă și majoritatea nu sunt bune.
Există mai multe bacterii asociate cu această afecțiune, numită și fluxul alcoolic, inclusiv bacteriile Zymomonas. Buburile de spumare albe care apar dintr-o spargere a mirosului de coaja, cum ar fi drojdia de fermentare sau alcoolul.
O mizerie slabă
Un duh ranchios, combinat cu o mizerie umedă sau spumantă pe trunchiul copacului, poate indica fluxul de șuvoi sau rădăcină, cauzată de bacteriile genelor Enterobacter, Klebsiella și Pseudomonas. Stratul deteriorat dă bacteriilor o intrare în copac, în timp ce stresul de secetă reduce capacitatea copacilor de a rezista la infecție.
Arată ca Spit
Există mai multe specii de spittlebug, inclusiv arin, dogwood și spittlebugs de pin, care infestă o mare varietate de copaci. În stadiul larvar, spittlebug, cunoscută și sub denumirea de vierme de scuipat și frog, produce spumă albă. Larvele se ascund în interiorul bulelor în timp ce se hrănesc cu plantele. Eliminarea vegetației sub și în jurul copacului elimină principala sursă de infecție spittlebug.
Infestare lăturală
Masele de afide albe, fuzzy, lătate pot să arate ca o spumă albă la distanță, dar o privire apropiată dezvăluie adulții mici în formă de pară. Burls și cankers se pot forma în cazul în care afidele lătoase se hrănesc cu coaja.