Guvernul a adoptat în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă care completează OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.
Guvernul va acorda indemnizaţii pentru anumite categorii de angajaţi care au realizat venituri înainte de institutirea stării de urgenţă în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe.
„Un alt lucru bun: OUG de la Ministerul Muncii prin care extindem acordarea indemnizaţiei pentru profesionişti de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor persoane, respectiv celor care au realizat venituri înainte de institutirea stării de urgenţă în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe. Indemnizaţia se va acorda numai acelor persoane care au beneficiat pe perioada stării de urgenţă sau de alertă de indemnizaţia pentru întreruperea activităţii prevăzută de art 15 al 4 din OUG 30 din 2020. În cazul profesioniştilor definiţi de codul civil, indemnizaţia pentru artişti se va acorda numai în cazul reducerii timpului de muncă şi a veniturilor potrivit procedurii aprobat din HG 719 din 2020. E o cerinţă din mediul cultural de a extinde plata acestei indemnizaţii şi astăzi am făcut acest lucru. Acest lucru se extinde până la sfârşitul stării de alertă şi trei luni după aceea”, a anunţat premierul Florin Cîţu.
Întrebat cât vor primi persoanele care se încadrează în această categorie, premierul Florin Cîţu a declarat că „noi am calculat 1.300 net”.
Şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, a adeclarat că „prin Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi în şedinţa de Guvern, artiştii din domeniile încă afectate de limitări vor putea beneficia în continuare de sprijin, prin acordarea unei indemnizaţii de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut”.
„Vor beneficia de această indemnizaţie persoanele care au realizat venituri din contracte de drepturi de autor sprijinite prin măsura şomajului tehnic (75% din câştigul salarial mediu brut), măsură care îşi încetează aplicarea de la 1 iunie 2021 ca urmare a reluării activităţilor culturale şi artistice”, a scris, joi, pe Facebook, Raluca Turcan.
Aceasta a precizat că măsura, de care ar putea beneficia un număr de 5 500 de artişti, se va aplica începând din această lună, pe toată durata stării de alertă şi 3 luni după încetarea ei.
”Indemnizaţia de 41,5% se acordă numai în cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor, fiind necesară depunerea unei cereri însoţită de o declaraţie pe propria răspundere”, a mai precizat ministrul Raluca Turcan.
Sursa: RomaniaTV