Două întreprinderi individuale din județul Botoșani sunt vizate de o anchetă, după ce s-au înscris în programul ”masa caldă” pentru persoane defavorizate, încasând și bani, deși nu erau autorizate în acest sens. Este vorba de Întreprinderea Individuală Davidescu Rodica și Întreprinderea Individuală Volosniuc Alina, din Frumușica, ambele fiind depistate în ilegalitate în urma unor controale desfășurate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, potrivit prefectului județului Botoșani, Dan Nechifor.
„S-au găsit două unități, două întreprinderi individuale, Întreprinderea Individuală Davidescu Rodica și Întreprinderea Individuală Volosciuc Alina, care, deși erau înscrise în lista Edenrend, din autorizațiile de funcționare nu reieșea faptul că pot prepara produse alimentare tratate termic”, a spus Dan Nechifor.
Potrivit DSVSA, Întreprinderea Individuală Davidescu Rodica este înregistrată cu magazin alimentar în comuna Frumușica, unitatea fiind înscrisă în lista Edenrend. Din verificări a rezultat că nu prepară produse alimentare tratate termic sub formă de masă caldă, care să fie livrată la beneficiarii de carduri, încălcând prevederile OG 115 din 2020.
Aceeași situație s-a înregistrat și la Întreprinderea Individuală Volosciuc Alina, înregistrată pentru magazin alimentar în Frumușica, însă înscrisă în Programul Operațional Ajutorarea persoanelor Defavorizate (POAD) fără să dețină autorizație de preparare masă caldă.
Întrebat cum au reușit cele două întreprinderi individuale să intre în program, deși nu erau autorizate pentru a prepara masă caldă, prefectul a spus că în momentul înscrierii, ”Ministerul Sănătăți nu face verificări în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor sanitar-veterinare, tocmai de aceea au fost declanșate verificările de DSVSA”, a adăugat Nechifor.
Programul masă caldă pentru persoanele defavorizate este finanțat prin Guvernul României din fonduri europene, la nivelul județului Botoșani fiind aproape 12.000 de beneficiari