Un primar din județul Botoșani este acuzat că a efectuat lucrări într-o arie protejată, ca să-și poată iriga suprafața de pământ pe care o deține în vecinătate.
Vorbim de o arie protejată care se suprapune cu situl Natura 2000 “Turbăria de la Dersca”. Tot aici există și un sit arheologic unde a fost descoperit cel mai vechi lemn din țară, în cadrul unor locuințe dacice. Edilul susține că lucrarea facută nu este în cadrul ariei protejate, dar autoritățile de mediu îl contrazic.
Aria protejată “Turbăria de la Dersca” se întinde pe o suprafață de 12 hectare, și se suprapune cu un sit arheologic de mare însemnătate pentru țara noastră. Aici a fost descoperit cel mai vechi lemn arheologic din țară – un pod dacic conservat foarte bine în mlaștină. Edilul comunei recunoaște că a făcut lucrări de îndiguire în zonă, dar susține că nu știa că intervine în cadrul rezervației naturale, desi placa de informare se află chiar la granița proprietăților lui.
Viorel Lozneanu, primarul comunei Lozna: “Vin pompierii, nu am apă la animale vara. Vin oamenii și iau cu butoaie apă”.
Reporter: “Deci este sau nu în aria protejată?”.
Viorel Lozneanu, primarul comunei Lozna: “Nu știu să vă explic. Dumnealor spun că este, eu spun că nu este. Au fost de la Mediu, Garda de Mediu, Protecția Mediului”.
În rezervația naturală de la Lozna au fost identificate peste 200 de specii de ferigi și plante cu flori, care au cel mai mare rol în formarea turbei. Cum rezervația se suprapune și cu un sit arheologic descoperit în urmă cu jumătate de secol, la fața locului s-au deplasat și reprezentanți ai Muzeului Județean, dar și ai Direcției pentru Cultură Botoșani.
Dănuț Huțu, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Botoșani: „Este o zonă protejată din punct de vedere arheologic. În legătură cu celălalt aspect, lucrarea este la o distanță apreciabilă. N-aș putea să vă spun ochiometric, dar oricum peste 200 de metri. Din punct de vedere arheologic, nu este afectat”.
Adela Kovacs, arheolog Muzeul Județean Botoșani: „Condițiile de descoperire au fost întâmplătoare în anii ’70, apoi în anii ’80 au fost făcute săpături sistematice și au fost descoperite diverse platforme din lemn. Noi avem aici cel mai vechi lemn arheologic de pe teritoriul României”.
Și cei de la Garda de Mediu au ajuns în zonă și au stabilit că lucrările primarului nu au autorizație. În plus, au stricat o parte din ecosistemul care protejează diverse plante specifice zonelor umede.
Cristina Cashyap, Garda Națională de Mediu Botoșani: “O persoană fizică execută lucrări. Construia un dig, atât cu materiale rezultate din construcții și demolări, cât și cu pământ”.
Reporter: ″În aria protejată a fost făcută acea lucrare?”.
Cristina Cashyap, Garda Națională de Mediu Botoșani: “Da. Digul este în cadrul ariei protejate”.
Edilul va fi obligat să aducă zona la forma inițială, dacă nu vrea să se aleagă cu o plângere penală. În plus, el poate fi și amendat pentru încălcarea normelor stabilite pentru ariile protejate.
Sursa: Stirile ProTV