Provine dintr-o familie de tractorişti şi reprezintă a treia generaţie care va duce mai departe tradiţia şi pasiunea pentru mecanizare. Marius Ivănescu iubeşte tehnica agricolă şi visează să devină inginer agronom. Elev în ultimul an al Şcolii Profesionale „Gheorghe Burac” din Vlăsineşti, judeţul Botoşani, la specializarea mecanic agricol, Marius Ivănescu va împlini vârsta majoratului la începutul verii. După cum ne spune, este un împătimit al tehnicii pentru mecanizarea agriculturii. Pasiunea lui pentru tractoare s-a înfiripat pe când era de-o ţâră.
„De mic mi-au plăcut tractoarele, ţin minte că mă lua bunicul cu el când avea de lucru. Era angajat la secţia SMT din comună. Tatăl meu a lucrat şi el pe tractor, iar eu am ales să duc mai departe tradiţia familiei”, susţine Marius.
Tânărul din satul Borolea, comuna botoşăneană Hăneşti, spune că de agricultură se “ocupă” cam de la vârsta de 14 ani.
„Prin 2012, tatăl meu a cumpărat un U 650. Aveam la el plug, disc, semănătoare, iar ce mai era de trebuinţă, împrumutam. Lucram pământul nostru, vreo 12 hectare, dar prestam servicii şi la localnicii din sat. Utilajele s-au înmulţit, dar nu mai ieşea profit, aşa că am fost nevoiţi să vindem tractorul. Între timp eu m-am înscris la şcoală; a fost atracţia mea pentru noile tehnologii, pentru maşinile agricole de mare cuplu”, explică viitorul operator agricol.
N-a ratat nicio campanie
Marius Ivănescu spune că în fiecare campanie a fost prezent în câmp. Sunt zile când se urcă pe tractor şi în afara orelor de şcoală. Crede că până acum a brăzdat peste 300 ha, desigur asistat de oameni cu experienţă. A stat pe tractor şi până la îngânarea dintre zi şi noapte. În primăvara trecută a luat parte la însămânţarea cu porumb a unei suprafeţe de peste 100 ha, cu un Valtra T 163 şi cu o semănătoare Monosem pe 8 rânduri. În iarnă, a discuit o bucată de teren pentru semănat floarea-soarelui. Deşi are îndemânarea şi priceperea necesare, Marius ar putea lucra şi de plăcere, dar şi pentru a face un ban. Însă neavând vârsta legală, deocamdată, nu poate contracta serviciile sale de mecanizator.
„Visul meu e să urmez Agronomia”!
„Am deja trei oferte de la patroni care vor să mă angajaze. Eu în primul rând mi-aş dori să-mi continui studiile. M-aş angaja un an ca să nu mai stau pe cheltuiala părinţilor, să fiu pe banii mei. Apoi, am să mă înscriu la un liceu la seral, după care vreau să urmez Facultatea de Agronomie! Este visul meu!”, susţine tânărul ucenic.
Lui Marius îi plac toate utilajele agricole, munceşte pe ele cu drag, nu le plimbă în câmp degeaba.
„Mă simt atras de Fendt, o marcă de tractoare de top, pentru că are consum redus, fiabilitate, precizie, dar şi un confort sporit în cabină pentru operator. Am urcat pe un «monstru» de 517 CP (Fendt 1050 Vario Power Plus), în agregat cu un cultivator Tiger MT – Horsch. Am fost asistat de un om drag mie – Dragoş Asoltanei, un specialist de clasă de la care am avut multe de învăţat. A fost experienţă unică pentru mine”, mărturiseşte tânărul cu satisfacţie.
Talentul de a simţi maşina!
Acasă, la Borolea, de gospodărie se ocupă mama lui. O parte din pământ a fost dat în arendă, iar vreo 3 hectare sunt cultivate cu porumb, floare şi lucernă pentru hrana animalelor: vacă, porc şi păsări. Marius mai are o soră şi un frate – Nicuşor, de 10 anişori, care vrea să se facă pompier!
Calităţile unui bun operator
Îl întreb pe Marius Ivănescu despre calităţile unui operator agricol.
„În primul rând trebuie să aibă abilităţi şi talentul de a struni hergheliile de cai putere pe care le mânuieşte. Apoi, să cunoască foarte bine maşina, s-o simtă, să se facă una cu ea; însă totul se învaţă în timp!”, a răspuns viitorul operator pe maşini agricole de mare putere.
Sursa: revistaferma.ro
Frumos articol, numai că adolescentul acesta are 16-17 iar SMT-urile s-au desființat odată ci CAP-urile, prin 1991. Cum a lucrat el cu bunicul lui la SMT?
Apreciez foarte mult ca sunt promovati si dati ca exemple oameni care muncesc si sunt dedicati unei meseri , indiferent catre ar fi aceea!
In rest media este plina de oameni care nu au legatura cu modele umane violenta, droguri , alcool, viteza… de unde exemple ? Acest tanar reprezinta un model de urmat si de alti tineri ! Succes tinere esti un exemplu bun!
Bravo! De astfel de exemple avem nevoie! Sunt oameni ce muncesc cu drag si trebuie dayi ca exemplu. Felicitări pt articol ! Nu ne mai intoxicat cu stiri negative! Dati-ne și ceva pozitiv, exact ca acest articol!