Mănăstirea Popăuți este cea mai veche ctitorie a lui Ștefan cel Mare în Botoșani. A fost amplasată intr-o poziție strategică determinată de iminentele năvăliri ale dușmanilor atrași de bogățiile târgului Botoşanilor . Drept urmare, arhitectura acesteia a urmat anumite criterii de siguranță – clădirii propriu zise a mânăstirii i-au fost adăugate ziduri solide si un turn de veghe – ajungându-se la aspectul prezent pe care il are mănăstirea – o veritabilă cetate.
Pereții înalți și strâmți pulsează sub rugăciune. Îi simt de parcă mi-ar fi cuprins inima într-un căuș. Zidurile vechilor biserici sunt vii. Ca acestea între care mă aflu acum. Pentru că ele nu-s doar de piatră și mortar, ci și din rugăciune, suferință, dragoste, bucurie și umbre. Da, umbre. Toate sufletele de mari ctitori, de sfinți și de eroi, care au îngenuncheat dinaintea unui astfel de altar, și-au țesut umbrele în tencuiala bătrânelor ziduri. Poate de aceea, ochii sfinților pictați pe ele strălucesc de viață. Poate de aceea mă simt ca și cum m-aș naște din nou la orice slujbă ținută într-o biserică veche. Poate de aceea nici nu-i este dat oricui să săvârșească Sfânta Liturghie într-un astfel de lăcaș…
La nord-vest de clădirea Bisericii se află amplasat un Turn – Clopotniță de 17 metri înălțime, care datează din aceeași perioadă cu Biserica. El este zidit din piatră brută, cioplită numai la colțuri și la chenarele ușilor și ferestrelor și are trei etaje și acoperiș de șindrilă. În exterior, turnul are formă pătrată în dreptul etajelor I și III și octogonală la cel de-al II lea etaj.
Turnul avea în trecut o multiplă funcționalitate, el servind și ca adăpost în caz de pericol. În acest sens, se putea urca la etajul întâi numai pe o scară exterioară care putea fi ridicată. La cel de-al treilea etaj se află clopotnița, aici existând patru mari deschideri către cele patru puncte cardinale.Astfel, Legenda “Turnului de la Popauti” se împleteste cu realitatea istorică.
Auzind Stefan cel Mare că regele Poloniei, Ioan Albert, plănuia să ocupe Moldova, a dat poruncă să se ia masuri pentru apărarea mănăstirii, să se ridice un zid de piatra și să se înalțe Turnul Popauti, cu trei capturi – să se vadă dincotro vine dușmanul .
Meșterii au slăbit însă lucrul, prinși de farmecele frumoasei hangite la care aceștia mâncau dupa zilele de lucru.
Lucrarea nu s-ar fi terminat daca nu venea iarna mai devreme si, pentru că strugurii nu s-au copt, vinul era acru si nu putea fi băut. Ștefan cel Mare a poruncit să se folosească acest vin în mortarul construcției, lipitura devenind tare precum cremenea, și așa Turnul Popăuți a fost terminat înainte de invazia polonă din anul următor 1497. Popăuțiul nu a fost cucerit prin forța armelor niciodată.
Turnul clopotniță de la Popăuți este, alături de turnul Tezarurului de la Mănăstirea Putna și de turnurile-clopotniță de la Mănăstirea Bistrița și de la Sf. Ioan Domnesc din Piatra Neamț, una dintre puținele construcții de acest gen păstrate din vremea lui Ștefan cel Mare!
Sursa: cocotoni hai-hui Ionut Haidau