Recent, a fost depus un proiect de lege prin care urmaşii militarilor decedaţi în acţiuni, misiuni şi operaţii militare în România sau în străinătate vor beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut. Conform informațiilor transmise de inițiatorii proiectului, Nicolae Ciucă şi senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, acest lucru se va întâmpla fără ca indemnizația să mai fie condiționată de venituri.
Iniţiativa legislativă depusă de ministrul Apărării Nicolae Ciucă şi senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc modifică Legea nr. 168/2020 privind drepturile veteranilor din teatrele de operaţii.
Conform legii respective, indemnizaţia lunară era acordată doar urmaşilor ce realizează venituri lunare mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut.
„Nu există o măsură absolută a recunoştinţei pe care o purtăm militarilor ce îşi riscă viaţa pentru securitatea României. Putem doar să îi asigurăm că, în caz de deces, familiile lor nu vor avea de suferit din punct de vedere financiar. Am propus corectarea Legea nr. 168/2020 cu gândul la copiii, soţul supravieţuitor şi părinţii celor căzuţi la datorie”, a declarat Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru apărare, conform informațiilor transmise într-un comunicat al Senatului.
Totodată, ministrul Apărării Nicolae Ciucă susține că „modificarea legislativă propusă este un gest de respect faţă de familiile militarilor căzuţi la datorie, gest care va demonstra, încă o dată, că nu lăsăm pe nimeni în urmă. Efortul militarilor, atunci când se află în misiuni de luptă, nu poate fi conceput fără sprijinul familiilor, care are un impact deosebit de important asupra moralului personalului, factor esenţial al îndeplinirii cu succes a misiunilor încredinţate”.
În cazul în care Parlamentul va aproba modificarea propusă în Senat de Nicoleta Pauliuc şi Nicolae Ciucă, acordarea indemnizaţiei lunare urmaşilor şi părinţilor eroilor căzuţi la datorie nu va mai fi condiţionată de realizarea unor venituri mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut.
De asemenea, trebuie menționat și că alți 64 de parlamentari PNL, USR-PLUS, UDMR şi PSD sunt co-iniţiatori ai acestui proiect de lege.
Sursa: capital.ro