Deşi este judeţul cu cea mai mare capacitate de abatorizare, ciobanii din Botoşani spun că cererea este foarte mare şi că au liste întregi de aşteptare. Potrivit specialiştilor, fermierii botoşăneni asigură peste o treime din necesarul de carne al României.
În judeţul Botoşani, tradiţia creşterii oilor este păstrată cu sfinţenie, în special a celor din rasa karakul de Botoşani, o rasă realizată genetic la Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popouţi, judeţul Botoşani, unică în Uniunea Europeană. Conform datelor oferite de către specialiştii de la Direcţia Sanitar-Veterinară din Botoşani, numai de Paşte vor fi sacrificaţi peste 10.000 de miei. Chiar şi în aceste condiţii, cererea este foarte mare.
Tradiţia consumului de carne de miel de sărbătorile pascale îi obligă pe ciobani să facă liste de aşteptare şi cu câte două-trei luni înainte. Cu o săptămână înainte de Paşte, fiecare miel este deja antamat şi i se cunoaşte destinaţia. „Mieii sunt deja rezervaţi. De ani de zile există acest obicei al listelor de aşteptare. Sunt foarte căutaţi mai ales cei din rasa karakul, de aici de la noi din Botoşani”, spune Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Popouţi dar şi unul dintre cei mai importanţi crescători de oi karakul din judeţ.
„Îi trecem la catastif şi de Paşte au mielul dorit”
Ionică Nechifor spune că de ani buni a fost împământenit acest obicei al rezervării mielului pentru Paşte. Cererea este foarte mare, în această perioadă atât în judeţ, dar şi în restul ţării. Sunt unii fermieri care merg chiar şi pe piaţa arabă cu miei karakul, foarte apreciaţi în Orient. „Este o practică instaurată mai ales de oamenii de la oraş, care vor un miel de la ţară, un miel crescut natural. Cererea este foare mare, mai ales la mieii de carne. Avem liste de aşteptare făcute din timp pentru cei care vor un miel de la Staţiunea de Cercetare de la Popouţi. Din urmă cu două săptămâni deja avem miei rezervaţi. Am vândut şi la agenţi economici. În total, am dat 500 de miei, numai pentru Paşti”, spune Ionică Nechifor.
Şi ciobanii abia pot face faţă cererii, aşa că au liste de aşteptare încă de prin luna martie. Anul acesta însă a fost ceva mai atipic, iar programările au început cumva mai târziu. „Îi trecem la catastif şi de Paşte au mielul dorit. Cam aşa stă treaba. Sunt multe cereri, aşa este tradiţia şi toată lumea vrea un miel de la stână. Anul acesta au început mai greu programările. Nu mai este siguranţa zilei de mâine cu virusul ăsta. Dar vânzarea merge bine până la urmă. Noi îi trecem la caiet şi în preajma Paştelui au mielul, cu greutate cerută”, povesteşte un crescător de oi din nordul judeţului.
„Peste o treime din carnea din magazine este din Botoşani”
Autorităţile sanitar-veterinare mărturisesc că Botoşani are cea mai mare capacitate de abatorizare din România. Mai bine de 30% din carnea aflată în galantarele din România vine de la Botoşani. Miei şi bovinele sunt sacrificate în cinci mari abatoare. „Botoşani deţine cinci abatoare cu o capacitate care ne poziţionează în topul naţional. Peste 30% de carnea aflată la retaileri, hipermarket-urile din România este din Botoşani. Numai la bovine, să zicem, media pe abator este de 4.000 de bovine sacrificate pe lună”, delcară Mihai Ţurcanu, directorul DSVSA Botoşani. Tot şeful DSVSA precizează că la Botoşani, numai de Paşte vor fi sacrificaţi peste 10.000 de miei. Mielul de Paşte ideal, spune şi Ionică Nechifor, trebuie să aibă minimum nouă kilograme şi maximum 20 de kilograme, în carcasă. „Atunci au gustul acela deosebit”, precizează Nechifor. Preţul mieilor variază între 10 şi 20 de lei pe kilogram, în viu.
Sursa: adevarul