Un tânăr de 16 ani, din clasa a X-a, a Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani a fost admis la cursurile de pilotaj aeronave. Tudor Lucian Colbea studiază la matematică- informatică, iar în februarie s-a înscris pentru unul din cele 40 de locuri la cursurile de pilotaj, alături de alte câteva sute de elevi. 250 de candidați au susținut examenul, iar dintre aceștia, 20 au intrat la fără taxă, iar 20 la taxă. Tudor a fost admis pe locul 16, cu un punctaj de 87,4%.
„Inițial m-am gândit ca aceste cursuri de pilotaj să le fac la o școală privată, însă costurile fiind destul de ridicate, am renunțat la această idee deoarece chiar dacă eventuala obținere a brevetului de pilot reprezintă ceva frumos și deosebit, nu aș fi dorit neapărat să pun presiune pe părinții mei pentru a face un efort financiar pentru visul meu. De asemenea părinții nu ar fi fost întru totul de acord cu cursurile plătite pentru această primă calificare de pilot, deoarece din discuțiile avute cu ei mi-au spus că vor fi situații în viață în care nu mă pot baza pe ajutorul lor financiar, chiar dacă și-ar dori să mi-l acorde întotdeauna, ci trebuie să mă bazez mai mult pe susținerea lor morală, educativă și socială ceea ce mă determină să muncesc mult și să încerc să obțin ceea ce-mi doresc”, ne-a dezvăluit Tudor.
De cursurile de pilotaj, a aflat de pe pagina de Facebook a Aeroclubului României. A văzut despre ce este vorba și s-a gândit că i-ar plăcea să obțină un astfel de brevet, așa că s-a înscris la examen.
„Tata și-ar fi dorit să devin procuror, iar mama doctor”
„Nu pot zice că a fost o dorință, ci cred că a fost o pasiune pe care am descoperit-o de mic copil, (cu toate că tatăl meu îmi spunea că și-ar dori să ajung procuror militar, iar mama cred că doctor) dar de pe la vârsta de 3 sau 4 ani, am avut o afinitate către partea de tehnică militară, colecționând și construind de mic tot felul de machete de avioane, trenuri, tancuri, elicoptere și mai târziu de pe la 7 ani, citind reviste de specialitate și urmărind tot felul de documentare cu informații despre zbor și avioane, mi-am dat seama că aș putea să încerc și de ce nu să reușesc să ajung pilot de avioane, dar nu visam că voi ajunge la manșa avionului așa de curând. Mama, când a auzit prima dată că vreau să zbor, mi-a zis că trebuie să fiu sigur că asta-mi doresc cu adevărat și că-mi place, astfel am căutat să aflu de pe acum dacă chiar îmi place. Oricum cred că foarte bucuroasă e sora mea Elisa-Teodora care chiar dacă este mai mică ( are 10 ani) abia așteaptă să mă vadă la zbor”, ne-a mai spus tânărul.
Testarea nu a fost una ușoară. A avut trei ore la dispoziție să-și arate cunoștințele din 9 materii (Performanțe umane, Navigație, Cunoașterea generală a aeronavei, Codul aerian al României, Comunicații aeronautice, Meteorologie, Proceduri operaționale, Principiile zborului, Performanțele de zbor și planificarea zborului). A avut de studiat cca 1500 – 1600 de pagini, iar pentru fiecare dintre discipline trebuia să obțină în test minimum 75 de puncte, pentru a promova, dar asta nu îi garanta faptul că va intra pe locurile cu sau fără taxă.
Au fost 252 de concurenți la examen
„Din fiecare materie au fost 12 întrebări la care trebuia să răspunzi. În momentul în care am ieșit din sala de examen și m-am întâlnit cu tatăl meu, i-am spus că a fost un test greu și că eu sper să iau la toate materiile peste 75 de puncte, însă este am dificil să fiu și admis din cauza concurenței mari pe aceste locuri subvenționate (înscriși fiind 600 – la examen s-au prezentat 252) și unde mai pui că erau concurenți care au dat examen mai mulți ani la rând….. așa că nici eu nu eram sigur de reușită, însă eram împăcat cu faptul că am dat tot ce am avut mai bun din mine la momentul testării”, a povestit Tudor.
Cu emoții, dar stăpân pe cunoștințele sale și încurajat de familie, Tudor a reușit să obțină ce și-a propus, acest brevet fiind „un punct de plecare”, cum spune el, pentru că pe viitor își dorește o carieră în aviație, chiar dacă nu este hotărât încă dacă vrea să devină pilot civil sau pilot militar.
De mic, Tudor a fost crescut după dictonul onoare și responsabilitate. Părinții l-au încurajat să ia propriile decizii și să și le asume, dar să cântărească bine lucrurile, să fie chibzuit și înțelept, iar Tudor a arătat deja, la 16 ani, că poate ajunge acolo unde își dorește dacă este serios și muncește. Nu fără sacrificii, firește…
„Mult a contat susținerea părinților și libertatea de a mă îndrepta către ceea ce-mi doresc, ce visez, ceea ce-mi place. Consider că din acest motiv trebuie pus accent pe “fă ceea ce-ți place în viață, muncește și luptă pentru visul tău – pentru a reuși”, deși mulți nu ascultăm de această vorbă, probabil pentru că nu suntem dispuși să sacrificăm anumite lucruri care ne oferă un confort”, a declarat, pentru BotoșaniNews, Tudor.
Rezultatul tânărului botoșănean nu a fost obținut ușor. A avut o perioadă de sacrificiu, fiind nevoit să învețe
pentru examen și pentru școală în paralel, iar cursurile online se țineau în weekend, așa că de timp liber nici nu a mai încăput vorbă.
Acum, că a făcut un pas important pentru cariera sa, Tudor se poate bucura din nou de ieșirile cu prietenii, precum și alte pasiuni ale sale: dezbaterile, mersul pe bicicletă, jocurile pe calculator. Totodată, Tudor iubește documentarele, în special cele istorice, și se relaxează petrecând timp cu câinele său.