Poliţiştii ieşeni de la BCCO – Criminalitate Organizată au destructurat zilele trecute o grupare de proxenetism infantil. Potrivit anchetei, mai multe tinere erau obligate, în condiţii umilitoare, să practice videochat, proxenetul în acest caz fiind un tânăr de doar 21 de ani, din Iași, Alexandru Munteanu.
Intervenţia poliţiştilor a fost suprinsă de o cameră video. În imagini se vede cum trei tinere sunt întrerupte de „mascaţi” chiar în timp ce făceau videochat, scrie Ziarul de Iasi.
Unele fete dintre cele surprinse în timpul ”acțiunii„ sunt minore. Două dintre acestea au fost reținute pentru 24 de ore.
”La data de 01.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vârstă de 44 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.
În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2019 – februarie 2020, inculpatul a recrutat două minore, în vârstă de 14 ani, respectiv 15 ani, și, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora, le-a constrâns să practice prostituția în folosul său, în diferite apartamente închiriate în regim hotelier, pe raza municipiul Iași.
Cu ocazia cercetărilor efectuate, s-a constat faptul că inculpatul se ocupa de postarea de anunțuri pe diferite site-uri de profil, în vederea atragerii de clienți, închiria diferite apartamente, în regim hotelier, şi ocazional, transporta victimele la imobilele clienților pentru a întreține raporturi sexuale contra cost.
Banii obținuți din practicarea prostituției erau însușiți în totalitate de către inculpat.
La data de 01.04.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe telefoane mobile.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași. În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arăta în comunicatul DIICOT.