Cașcavalul de Săveni a devenit recunoscut la nivel european. Și asta după ce Comisia Europeană a aprobat, joi, înscrierea produsului „Caşcaval de Săveni” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată. Acesta este al șaptelea produs românesc înregistrat pe sistem de calitate europeană.
„Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată produsă în regiunea Botoşani. Produsul se distinge prin perioada lungă de maturare (60 de zile), care îi permite să dobândească o consistenţă omogenă precum şi o culoare mai pronunţată. Gustul are accente de miez de nucă, uşor amărui datorită fermentaţiei. Condiţiile climatice locale sunt favorabile dezvoltării păşunilor naturale bogate într-o floră diversificată contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producţia Caşcavalului de Săveni“, subliniază Comisia Europeană, potrivit actualitati-arad.ro.
Celelalte produse românești înregistrate sunt: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi, Telemeaua de Ibăneşti.