Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a declarat, miercuri, în ședința extraordinară de Consiliu Local, că bugetul din acest an este cu mult mai mare decât cel de anul trecut, atât la parte de venituri cât și pe partea de cheltuieli, însă a acuzat că acesta este adoptat la o dată târzie.
Edilul a precizat că în buget s-au propus sume pentru contribuția pe care o are municipalitatea la proiectele cu finanțare europeană, sume pentru menținerea sub control a pandemiei, fonduri pentru școli, pentru reparații străzi, pentru facilități la transportul local, pentru acordarea burselor, iluminat, salubrizare, fonduri pentru premierea elevilor cu rezultate deosebite dar și a cuplurilor care au împlinit 50, respectiv 60 de ani de căsnicie, dar și pentru sprijinirea asociațiilor culturale și sportive, asistență socială, fonduri pentru lăcașurile de cult. La secțiunea dezvoltare, bugetul este de 20 milioane lei
”Este un buget destul de echilibrat, care pune accent pe partea de dezvoltare dar care vine destul de târziu și trebuie să urgentăm toate licitațiile la proiectele mult așteptate”, a precizat Cosmin Andrei.
A intervenit fostul primar al municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, care a spus că bugetul propus este unul netransparent. Flutur a spus că este pentru prima dată când nu s-a organizat o dezbatere publică asupra bugetului local și pe comisii de specialitate, precizând totodată că bugetul din acest an este de departe cel mai mare buget pe care l-a avut până acum municipiul Botoșani, de 225 milioane lei.
”Acest buget, cel puțin pentru noi a fost un buget netransparent. Am avut trei zile la dispoziție să studiem 300 pagini. Aprobăm un buget fără a avea o dezbatre publică, nu s-a organizat o dezbatere publică, nu s-a făcut dezbatere în comisiile Consiliului Local. Neexistând dezbatere, am fost chemați să vorbim ce? ”, a spus Flutur, care a spus totodată că în bugetul de anul acesta lipsesc poziții care au fos prinse în bugetul de anul trecut.
Primarul Cosmin Andrei a spus că nu s-a primit nicio solicitare de modificare a bugetului și nicio propunere în acest sens, astfel încât să se organizeze o dezbatere de buget.
Critici asupra repartizării fondurilor a avut și consilierul local Eugen Țurcanu. care s-a declarat nemulțumit de fondurile alocate asociațiilor pentru susținerea proiectelor culturale și sportive, dar și lăcașurilor de cult.
Politică și iar politică pe seama botoșănenilor. Ce spune legea? Legea spune că proiectul de buget este supus dezbaterii publice in diferent dacă sunt sau nu sunt alte propuneri sau sugestii ; de pe altă parte, bugetul nu poate fi adoptata dacă nu este discutat în comisiile de specialitate și, din câte știm noi, acesta a fost pus în discuția comisiilor interesate – deci Flutur ne comunică ,,floricele pe câmpii”. In al treilea rând, un buget nu poate avea 300 de pagini, ci cel mult 14-15; în al patrulea rând, chiar dacă este așa cum spune Flutur ,,că a avut doar trei zile la dispoziție”, este greșit a afirma că ,, bugetul este netransparent”. Fluturaș – pe cine vrei tu să păcălești ?? Primăraș Andrei: aplică legea în totalitatea ei dacă vrei să ai succes!