Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă din Botoşani au tras un semnal de alarmă şi spun că din cauza drumurilor proaste există riscul să le moară pacienţii în maşinile de intervenţie. Totodată, aceştia se plâng că uzura ambulanţelor, chiar şi a celor noi, este foarte accentuată din aceeaşi cauză, scrie Adevarul.
Botoşani are peste 2.500 de kilometri de drumuri. Majoritatea, adică 60%, o reprezintă drumuri comunale, adică drumuri proaste. Chiar şi o parte a şoselelor naţionale sunt greu practicabile la Botoşani, în special drumul Botoşani-Târgu Frumos. Cei mai afectaţi sunt ambulanţierii. Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă de la Botoşani au tras deja un semnal de alarmă privind drumurile proaste pe care trebuie să meargă zilnic la intervenţie.
În primul rând spun oamenii de la Ambulanţă, viaţa pacienţilor este pusă în pericol. Pe de o parte, din cauza gropilor şi a drumurilor înguste, timpii de reacţie sunt foarte mari.
Pe de altă parte, pacienţii cu AVC sau infarct miocardic riscă să moară din cauza zdruncinăturilor.
”Starea drumurilor influenţează grav activitatea noastră. În primul rând, este vorba de timpii de reacţie. Infrastructura face diferenţa între viaţă şi moarte. Dacă ajungem repede, putem salva acea viaţă. De multe ori, este imposibilă îngrijirea pe timpul transportului. Să ne gândim numai la un pacient cu infarct miocardic căruia denivelările drumului îi pot pune în pericol viaţa. Sau un pacient cu AVC. Este grav” , spune Nicuşor Curteanu, purtător de cuvânt al SJA Botoşani.
În urma unor verificări privind moartea unui copil în ambulanţă, la finele lunii trecute, s-a ajuns la concluzia că în sudul judeţului, din cauza drumurilor proaste, ambulanţa poate merge cu cel mult 40 – 50 de kilometri la oră. Din cauza gropilor până şi ambulanţele noi ajung la service după numai două-trei luni.