Pensionarii, mai ales cei din mediul rural, sunt vizați de o schimbare importantă în ceea ce privește distribuirea pensiilor. Concret, banii nu vor mai ajunge cash la aceștia, ci prin intermediul unui sistem de carduri și prin amplasarea unor bancomate pe raza comunelor sau satelor. Directorul general al Poștei Române, Horia Grigorescu, a anunțat această schimbare.
„Practic, compania a avut foarte mult de suferit, pentru că, spre exemplu, instanţele de judecată nu mai aveau termene de judecată, nu se mai trimiteau cereri de chemare în judecată, citaţii ş.a.m.d. De asemenea, ANAF-ul nu mai trimitea somaţii, nu mai demara proceduri de executare silită. (…)
Suntem conştienţi că pensiile de stat nu vor mai fi distribuite fizic într-un orizont de timp mediu şi de la această realitate va trebui să plecăm dacă vrem să punem bazele unei supravieţuiri reale a Poştei Române, să rămână un jucător important pe această piaţă”, a spus Grigorescu.
Potrivit acestuia, rezultatele acestei modificări se vor vedea peste doi sau trei ani.
„Compania are în derulare un proiect în urma căruia, dacă se va concretiza, va permite Poştei Române să doteze localităţile rurale şi mici urbane cu bancomate, cu POS-uri, cu servicii financiare în interiorul oficiilor poştale.
Rezultatele acestui proiect se vor vedea peste 2-3 ani. Vorbim şi de constituirea de conturi poştale care, în viitor, vor migra către veritabile conturi bancare.Astfel, venim în sprijinul oamenilor care nu au acces la servicii financiare, dar şi în sprijinul companiei, în supravieţuirea şi reconstruirea acestei companii în viitor”, a precizat Horia Grigorescu, pentru Profit.
Horia Grigorescu susține că „Poşta a strâns cureaua cât a putut, din toate perspectivele, pe zona cheltuielilor inutile, a economisit fiecare bănuţ, a profitat de toate facilităţile fiscale existente şi a reuşit, astfel, să achite datoriile istorice la stat, 135 milioane de lei”.
Pensii 2021. Noul soft al Ministerului Muncii a intrat în funcţiune
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că noul soft care va colecta datele din toate cele aproape 5 000 000 de dosare din sistemul public de pensii este folosit în procesul de evaluare a dosarelor din toată țara.
„Softul include o matrice de colectare detaliată a datelor din aceste dosare tocmai pentru a permite, ulterior, recalcularea pensiilor în funcție de formula pe care o va stabili noua lege, după dezbaterea ei în Parlament.
În paralel cu identificarea soluției tehnice pentru colectarea datelor – softul prezentat astăzi, avansăm cu proiectul legislativ de reformă a sistemului public de pensii, aflat acum în lucru la Ministerul Muncii”, a explicat Raluca Turcan.
Sursa: antena 3