Ritualul de botez al copiilor rămâne neschimbat, a decis joi, 25 februarie, Sfântul Sinod, organismul colegial de conducere al Bisericii Ortodoxe Române. Decizia a venit după ce o parte importantă a societății civile a solicitat revizuirea ritualului, în urma morții bebelușului de la Suceava.
Unii dintre înalții ierarhi ortodocși au fost de acord cu schimbarea procedurii, dar, în final, majoritatea din Sfântul Sinod și-a impus punctul de vedere.
Sfântul Sinod arată că Biserica Ortodoxă are obligația statutară de a rămâne in unitate cu Biserica Ortodoxa universala, ceea ce inseamna ca Biserica Ortodoxa Romana nu poate modifica doctrina si ritualul.
Precizari ale Sfantului Sinod in legatura cu „ingrijorarile” din spatiul public:
1) inainte de savarsirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligatia de a se intalni cu parintii si nasii copilului, care, dupa consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sanatate a copilului si dorinta ca el sa fie botezat;
2) in cadrul Facultatilor de Teologie din Patriarhia Romana se va acorda o atentie sporita practicii liturgice referitoare la savarsirea actului intreitei „afundari” din timpul slujbei Botezului, practica liturgica obligatorie pentru studentii teologi din anii terminali ai sectiilor de Teologie Pastorala;
3) in fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Romane va fi organizata o consfatuire anuala cu preotii, referitoare la savarsirea corecta a fiecarei Sfinte Taine. Vor fi sustinute, de asemenea, cateheze cu credinciosii privind semnificatia duhovniceasca a Sfintelor Taine.
Sursa: ziare.com
Multumesc pentru informatie, poate este mai bine ca exista un pic mai multa grija. Micutii sunt sensibili.