Moartea Alexandrei Costea, tânăra de 24 de ani, din Botoșani, a îndoliat pe foarte multă lume. Zeci de persoane au donat sânge pentru tânăra mămică în speranța că va fi salvată, dar în ciuda eforturilor cadrelor medicale, aceasta nu a supraviețuit. Acum, familia acuză că nu toți medicii implicați în tratarea tinerei și-au făcut treaba, ci dimpotrivă. Soacra sa, Aurica Costea, susține că Alexandra nu a avut niciodată COVID-19, așa cum au asigurat-o medicii ieșeni, însă la Botoșani a primit tratament pentru acest virus. Tratamentul, spune femeia, i-ar fi distrus organismul tinerei.
Povestea Alexandrei a început frumos, dar s-a terminat tragic
Alexandra provine dintr-o familie greu încercată, cu 11 copii. La rândul său, și-a dorit să aibă o familie frumoasă, iar iubitul său a știut de prima dată că ea va fi mama copiilor lui. Cei doi au împreună o fetiță de trei ani și plănuiseră ca în august, anul acesta să facă nunta. Alexandra a mai rămas însărcinată cu un băiețel, dar din păcate acesta a murit după ce a venit pe lume. Pierderea lui a însemnat o durere cumplită pentru mamă, povestește soacra sa, care i-a fost alături în cele mai grele momente.
„Alexandra nu a fost nora mea, ci fata mea! Eu am doi băieți și două fete”, spune soacra tinerei.
Totul s-a transformat într-un coșmar când Alexandra a fost nevoită să meargă la spital.
„Ea a plecat de acasă pe picioarele ei, conștientă, cu o singură febră de 40 și cu niște amigdalite umflate, nimic altceva. Făcându-i la Urgențe, la UPU Botoșani analizele, au ieșit analizele în sânge rele. Au internat-o suspectată de COVID. Au internat-o la etajul IV la ORL la doctorița Sauciuc, acolo au ținut-o o zi și o noapte, la care au zis că nu este de competența ei și au transferat-o la doamna doctor hematolog Dănilă, spunea că globulele albe le mâncau pe cele roșii și nu știa nimeni problema. Ei au suspectat 100% că e vorba de vreo leucemie. I s-a făcut testul COVID, la care n-a ieșit nici da, nici nu, nu a ieșit nimic clar. Testul nu i s-a mai repetat. Au tratat-o la etajul doi, la doctorița Albu, la Terapie Intensivă, stând acolo vreo 4-5 zile și începând să îi facă tratament de COVID. Ea mai rău, mai rău, mai rău. Ea a început să se învinețească și să i se umfle burta”, povestește soacra tinerei.
Femeia susține că are poze și filmări cu Alexandra din spital, în care se vede starea acesteia. Potrivit acesteia, în repetate rânduri a încercat să discute cu cadrele medicale despre starea tinerei, dar niciodată nu a fost băgată în seamă. Mai mult, a solicitat transferul fetei la o clinică din Iași, dar nu i-a fost aprobat, ci a fost amânat de mai multe ori.
„Asta la șase luni după ce și-a îngropat băiețelul. Prin ce dramă a trecut. Și cu un an înainte și-a îngropat un copil de patru luni jumate”, spune femeia.
„M-a sunat un medic care nu și-a dat numele și mi-a spus așa: dacă nu o luați de la Botoșani să o duceți la Iași, moare fata”
Soacra Alexandrei susține că la un moment dat a fost sunată de un bărbat, care a spus că este medic la Spitalul Botoșani și i-a spus să o ducă pe Alexandra la Iași dacă vrea să o salveze că altfel va muri. Deși nici acum nu îi știe numele, femeia îi este recunoscătoare pentru tot ce a făcut acesta pentru că a ajutat-o să o transfere la Iași.
„Au dus-o la etajul opt și îi făceau tratament de COVID și ea mai rău și mai rău. Am luat legătura cu doamna medic hematolog și la cinci zile de la internare i-am spus să mi-o dea la Iași, nu că nu ți-o primește Iașul. […] O dată mi-a zis că nu au locuri, o dată că e pozitivă și nu o primește pozitivă și am insistat să îi facă testul din nou că fata asta moare de altă problemă că nu are COVID. Nu am avut cu cine vorbi, credeți-mă. Nu am avut cu cine discuta. […] M-a sunat un medic care nu și-a dat numele și mi-a spus așa: dacă nu o luați de la Botoșani să o duceți la Iași, moare fata. Am insistat să îmi spună numele și mi-a zis că: Nu, că îmi pierd meseria”, spune socra Alexandrei.
Într-un final, Alexandra a ajuns la Iași.
„Medicii de la Iași s-au implicat maxim. Nu le pot reproșa nimic. A fost o echipă de medici profesori universitari care s-a ocupat de ea. Tratamentul de COVID i-a spart intestinul gros, de asta ea s-a umflat și s-a învinețit că infecția i-a afectat inima, ficatul, rinichii. Ea de acum era gata, gata. I-au făcut patru biopsii, au suspectat-o de leucemie în sânge, la creier, în măduvă. Au suspectat-o de cancer de colon, au suspectat-o de cancer uterin. De niciunele din astea nu a avut. Tratamentul de COVID care i s-a făcut la Botoșani a agravat mai tare acolo unde ea a avut o bacterie, au spus că globulele albe au început să se mănânce cu alea roșii, s-au făcut niște ganglioni și a putrezit o bucățică de masă. Tratamentul de COVID a afectat-o și i-a făcut gaură în locul respectiv, infecția toată i-a intrat în corp. […] Nu a avut COVID niciodată. I-au făcut șase teste de COVID și toate erau negative. […] Eu, diagnosticul care i s-a pus la Botoșani și cel care i s-a pus la Iași îl pot dovedi în instanță”, spune femeia.
Soacra Alexandrei a făcut plângere la Colegiul Medicilor, la Parchet, la Ministerul Sănătății, a căutat un avocat și este dispusă să meargă până în pânzele albe pentru a i se face dreptate, fiind convinsă că dacă Alexandra ar fi fost tratată corespunzător afecțiunii sale ar fi trăit și astăzi.
„Pe 21 august era mireasă. Cu doi ani în urmă a programat nunta. Toată ziua era cu facebook-ul în mână și cu rochii de mireasă, pregătiri pentru nuntă. Cu fetiță de trei ani care o lua de gât și îi spunea Te iubesc, mami”, spune plângând femeia.
Noaptea trecută, Alexandra a făcut infarct și a murit.
Am citit cele de mai sus si pot spune ca o situatie asemanatoare s-a intamplat si cu o ruda din familia noastra anul trecut.Tot domnisoara doctor Danila (asa doreste sa i se spuna) si tot pe sectia de hematologie.Este un medic bun cu experienta dar, daca considera ca situatia o depaseste, sau nu are tratamentul care trebuie aici la Botosani sa nu amane si sa trimita pacientii la Iasi pentru ca si in cazul din familia noastra situatia a fost neclara am avut intentia sa mergem mai departe cu un proces dar am renuntat.
De aceea spun pentru toti cei cu probleme hematologice mai bine mergeti la Iasi din prima unde sigur situatia se va ameliora,pentru ca aici la noi s-ar putea sa intrati pe usa din fata si sa iesiti pe cea din spate cu picioarele inainte.
Problema asemanatoare am avut si eu cu tatal meu acum multi ani in urma.A mers la urgente cu temperatura,tusa cu flegma si moleseala puternica.Acolo i sa spus ca este o raceala si a primit antibiotic acasa.Dupa 2 luni de stat la pat si starea lui a devenit tot mai urata,am ajuns la spital cu el .Acolo mi sa spus ca 99% are leucemie. Avea vanatai pe picioare,scuipa sange,tensiunea mare…..A doua zi a decedat ?si la autopsie a iesit ca avea o tumoare la piept intre tesuturi si de acolo a pornit tot.