Ce mâncăruri tradiționale preferă românii de Paști

Ouale rosii, drobul si pasca sunt preparate care nu trebuie sa lipseasca dintr-un meniu traditional de Pasti. Te-ai incumeta insa la o friptura de miel sau un cozonac facut in casa? Afla ce altceva mai poti pune pe masa pentru a transforma ziua intr-un festiva, diferita de alte pranzuri sau cine pe care le organizezi in familie.

Oua rosii

Chiar si romanii care nu se dau in vant dupa oua fierte sunt de acord ca acestea nu pot lipsi de pe masa de Paste. O gustare perfecta pentru micul dejun, bogata in proteine si grasimi bune, oul fiert si vopsit reprezinta si una dintre bucuriile copiilor la o masa a adultilor. Strategiile de ciocnit oua reprezinta unul dintre subiectele de discutii nelipsite de la o astfel de intalnire, la fel ca si modalitatile, mai mult sau mai putin naturale, prin care au fost vopsite ouale. Daca esti adepta solutiilor de casa, iti reamintim ca poti inlocui vopselele sintetice cu:

  • suc de sfecla – pentru roz sau visiniu inchis
  • spanac – pentru verde
  • sofran sau turmeric – galben
  • varza rosie – albastru
  • afine – mov
  • coaja de ceapa – portocaliu
  • cafea sau ceai – maro.

Si pentru ca se intampla adesea sa faci prea multe oua fierte, iti aducem aminte ca le poti include in salate si folosi in paste tartinabile, maruntite si amestecate cu mustar, ulei, sare si piper.

 

Pasca cu branza, dulce sau sarata

Alaturi de cozonac, vedeta meselor de Pasti, adorata si de adulti si de copii, este cu siguranta pasca, in special in variantele cu ceva mai putin aluat si cu multa, multa branza. Desi cele mai populare retete de pasca sunt cele dulci, care o incadreaza la deserturi si implica prezenta stafidelor, pasca poate fi si un fel de mancare sarat, cu rol de aperitiv. In acest caz se foloseste branza sarata, de oi sau de vaci, si se amesteca cu ceapa, verde, marar, usturoi si chiar bucati de sunca.

 

Cozonacul

Cumparat sau facut in casa, umplut cu nuci, cacao, stafide, rahat etc., si cozonacul este un produs care nu poate lipsi din meniul de Paste. Iese primul in intampinarea oaspetilor, alaturi de cateva felii de pasca si un pahar de vin sau suc, dupa varsta, si incheie masa, ca desert traditional.

Pentru ca este ceva mai dificil de facut in casa, reprezinta o mare problema pentru gospodinele fara experienta sau cu putin timp la dispozitie, si o mare mandrie pentru cele care investesc timp intr-o astfel de reteta. Cat de bine creste cozonacul depinde de:

  • calitatea fainei si gradul de uscare
  • folosirea tuturor ingredientelor dupa ce au ajuns la temperatura camerei
  • framantatul in mai multe etape
  • lasarea aluatului la crescut pentru minim 2 ore, la cald
  • introducerea in cuptorul incalzit in prealabil etc.

Dureaza mult si s-ar putea sa nu iasa, dar nimic nu se compara cu bucuria de a rupe fasii dintr-o felie de cozonac bine facut.

Daca nu ai timp sau inclinatie pentru copt cozonaci nu-ti face griji. In ultimul timp, brutariile fac cozonaci tot mai buni, pe care greu ii deosebesti de o varianta home-made. Secretul este sa gasesti furnizorul potrivit.

 

Friptura de miel

Nu prea vei gasi preparate simple in meniul traditional de Pasti, iar friptura de miel se inscrie si ea printre retele pe care trebuie sa stii cum sa le faci, ca sa iti iasa bine. Daca ti s-a intamplat vreodata sa nu poti manca din cauza mirosului, te-ai confruntat deja cu o carne care nu a fost marinata corect.

Carnea de miel este fraged si gustoasa, iar textura iti va iesi de cele mai multe ori foarte bine. Aroma si gustul necesita insa multa atentie si o reteta buna, cum gasesti pe Bucatariaioanei.ro, pusa in practica intocmai. Rozmarin, usturoi, lamaie, piper, ceapa verde, patrunjel, vin, coriandru, iaurt, menta – sunt doar cateva dintre elementele pe care le poti folosi pentru a obtine o friptura de miel, delicioasa din toate punctele de vedere.

Daca vrei sa incluzi in meniu si o ciorba, mielul se preteaza la fel de bine si pentru acest tip de preparat.

 

Drobul

Mancare foarte sanatoasa si satioasa, drobul este pregatit din organe de miel sau porc, in amestec cu ceapa, usturoi, patrunjel, marar, oua si prapur, in care este invelit. Desi pare simplu de facut, si aici exista cateva secrete care fac diferenta intre o textura aspra si inecacioasa si un drob pufos si gustos, precum respectarea timpilor diferiti de gatire a organelor si calirea corecta a cepei.

 

Platoul cu branza si verdeturi

Pentru ca Sfintele Sarbatori Pascale sunt un eveniment al primaverii, rareori lipseste din meniu binecunoscutul platou cu antreuri traditionale: branza (telemea, cascaval etc.), ridichile, ceapa verde, sunca, muschiulet afumat, felii de drob etc. Este cu siguranta cel mai simplu de pregatit, se insoteste usor cu un digestiv traditional, deschide pofta de mancare si pune la cale discutiile intre meseni.

Desigur, in meniu se pot adauga multe alte elemente, in functie de zona in care locuiesti, precum soanca ardeleneasca sau soncul banatean, o bunatate de jambon bine facut, sau stufatul pregatit in Muntenia si Oltenia. La fel de bine poate fi extins sau modificat cu preparate moderne, inspirate din bucataria nationala si internationala.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *