Conform statisticilor Direcţiei Sanitar Veterinare numărul animalelor din gospodăriile ţărăneşti scade îngrijorător. Zeci de mii de animale au fost sacrificate doar anul trecut iar sătenii spun că nici nu se mai merită să crească vaci, porci sau oi. Acum trei decenii până şi cei mai săraci ţărani din judeţul Botoşani aveau măcar o vacă de lapte sau un porc în ogradă. Astăzi, mulţi săteni au ajuns să cumpere carne de la măcelărie şi ouă de la magazin. Numărul animalelor crescute de localnici este în continuă scădere, iar sacrificările ating cote record. Mai ales anul trecut, un an greu şi pentru săteni, ţăranii din Botoşani au sacrificat zeci de mii de animale. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că fenomenul este cu atât mai grav cu cât aceste sacrificări s-au făcut ilegal, fără ca veterinarii să ştie unde ajunge carnea acelor animale sau dacă carcasele au fost vândute şi unde. Toate acestea se întâmplă în contextul riscului răspândirii unor boli în rândul animalelor sau chiar a oamenilor. Cu toate acestea, ţăranii spun că nici nu vor să mai audă de zootehnie, mai ales cea de subzistenţă, considerând că activitatea a devenit total nerentabilă.
Peste 40.000 de animale sacrificate în mai puţin de un an
În urma controalelor efectuate de Direcţia Sanitar Veterinară din Botoşani, anul trecut, s-a constatat că în mai puţin de 12 luni au dispărut efectiv din evidenţe peste 40.000 de animale. O situaţie gravă spune reprezentanţii DSVSA, mai ales din punct de vedere epidemilogic.
”Au fost făcute controale în peste 30.000 de exploataţii şi s-a constatat că un număr foarte mare de animale a dispărut efectiv din evidenţe, fără motive legale. Sunt 11.400 de bovine, 25.200 ovine, 3000 de caprine şi 6000 de porcine. Sunt animale care au ieşit din evidenţe fără a fi respectate normele legale în vigoare. Au fost fie sacrificate, fie vândute fără documente, fie luate de alţi fermieri şi mutate în alte judeţe. Să nu ştim ce s-a întâmplat cu 11.000 de bovine, de exemplu, mi se pare un pic periculos”, spune Mihai Ţurcanu, şeful DSVSA Botoşani.
Propriu-zis, scoaterea din evidenţă a unui animal deţinut de un fermier trebuie făcută cu înştiinţarea veterinarului şi efectuarea unor proceduri. La bovine este interzisă, de exemplu, sacrificarea în curte, fiind obligatorie abatorizarea.
”Cui îi mai trebuie, bre, belea la casă?”
Dincolo de aspectele legale, dispariţia în masă a animalelor din gospodăriile sătenilor dezvăluie un fenomen social mai complex. Lumea satului botoşănean, aşa cum era cunoscut, moare încet, dar sigur. Ţăranii nu mai vor să mai crească animale. În primul rând, din cauza sărăciei şi a rentabilităţii mici. Oamenii nu-şi mai permit să întreţină animale în gospodărie, în special cele de talie mare. ”Cui îi mai trebuie, bre, belea la casă. Ştii matale cât mănâncă o vacă? Dar un porc? Decât să bagi atâţia bani în mâncare, medicamente şi alte şi mai câte, mai bine cumperi de poftă de la magazin, că ieşi mai bine”, spune o săteancă din Stăuceni.
Doina, o altă săteancă din zona Stăuceniului, mărturiseşte că s-au scumpit toate lucrările pentru întreţinerea plantelor de furaj. În consecinţă, puţini săteni îşi mai permit să crească vaci. Mai ales că, litrul de lapte este prost plătit de procesatori.
”Lucrările s-au scumpit. Ca să cumperi o cositoare este mult, să plăteşti pe cineva şi mai mult. Când duci laptele să-l vinzi la procesare, îţi dă un leu pe litru. Nu iese socoteala, ieşi pe pierdere. Şi aşa că nu mai creşte lumea animale. Le taie, le vinde, ce face cu ele, dar nu-şi mai bate nimeni capul în condiţiile astea”, spune femeia. Pe de altă parte, tinerii au plecat masiv în străinătate iar cei în vârstă nu mai pot avea grijă de animale. ”Era plin de animale pe aici prin zonă. Acum dacă mai găseşti doi-trei să aibă o vacă, nişte porci. Oamenii sunt bătrâni, tinerii pleacă în afară. În plus nu se merită, cine cumpără o face la preţ de nimic de la ţăran. Oamenii scapă de animale”, spune Anastasia Ciobanu, o altă săteancă din Botoşani.
Sursa: adevarul